Pot ser qualsevol metge/ssa de l’equip assistencial de la persona que sol·licita l’ajuda per morir, que coneix i porta el seu cas, escollit per la persona sol·licitant. Pot ser tant de l’àmbit de l’atenció primària com de l’àmbit hospitalari i de l’àmbit públic o privat.
És el metge que ha acceptat atendre la sol·licitud d’un pacient que l’ha escollit perquè hi confia, i qui haurà de practicar l’eutanàsia o l’ajuda al suïcidi arribat el cas. Té la responsabilitat de coordinar i realitzar tot el procediment d’informació, deliberació i tramitació de la documentació, així com de l’assistència requerida per practicar l’eutanàsia o el suïcidi assistit. N’ha de fer partícip a la resta de professionals de l’equip assistencial però el metge/ssa responsable és l’interlocutor principal en tot lo referent a la seva atenció i informació durant el procés assistencial de la prestació de l’ajuda per morir.
En tot cas, el metge responsable és el que mereix la confiança del pacient i a qui escull d’entre els professionals que l’atenen habitualment.
És el metge que té formació específica en el problema de salut del pacient, que no pertany a l’equip del metge responsable i a qui aquest obligatòriament ha de consultar. Abans que passin 10 dies des de la segona sol·licitud, el metge o la metgessa consultor/a ha d’elaborar un informe, a partir de la informació que consta a la història clínica del pacient i a partir de l’examen clínic que li faci. En aquest informe haurà de dir si es compleixen els requisits i les condicions per rebre l’eutanàsia o el suïcidi assistit.
Aquest informe s’ha d’incloure a la història clínica i s’ha de lliurar al pacient abans de 24 hores i també al metge responsable perquè l’adjunti a l’expedient que ha de trametre a la Comissió de Garantia i Avaluació, o directament el penjarà a la plataforma PRAM.
Si el metge/ssa responsable no està d’acord amb l’informe del metge consultor, ha d’argumentar aquest desacord en l’informe que enviï a la Comissió de Garantia i Avaluació.
El metge o la metgessa responsable també ha d’informar a la persona de la possibilitat de recórrer a la Comissió si el metge consultor denegués la seva petició, és a dir, quan el metge/ssa consultor/a emet un informe desfavorable.
El metge o la metgessa consultor/a podrà participar en la deliberació, si així ho desitja, i el pacient i el metge responsable també hi estan d’acord.
Com a part del procés, els dos metges o metgesses han de constatar que la persona està ben informada sobre les seves opcions davant la malaltia, els tractaments possibles, la possibilitat de rebre cures pal·liatives, que és capaç de prendre les seves pròpies decisions sobre la voluntat de morir i que, per a aquesta persona, el patiment que experimenta és insuportable. Els dos metges han de valorar que ningú no obliga ni influeix indegudament en la decisió que pren la persona.
La norma preveu que el metge o metgessa consultor/a sigui un "facultatiu amb formació en l'àmbit de les patologies que pateix el pacient i que no pertanyi al mateix equip del metge responsable".
Per tant el fet que el metge o la metgessa hagi visitat abans el pacient, no s’ha de considerar com un motiu que l’invalidi com a consultor sempre que no es donin elements que facin pensar en possibles conflictes d'interès que puguin limitar la seva objectivitat.
En l'elecció del metge o la metgessa consultor/a per tant, cal fer una decisió raonada i ponderada pel que fa a la vinculació d'aquest professional amb el pacient. Seria aconsellable que aquesta decisió no fos aliena a la millor beneficència pel pacient.
Les disciplines idònies per col·laborar en l’atenció a una persona que sol·licita l’eutanàsia o el suïcidi assistit són la medicina, la infermeria, el treball social i la psicologia, però no tots els recursos assistencials disposen d’equips que apleguin tots aquests perfils professionals. En tot cas, sempre intervindran de manera coordinada en les successives fases del procés segons les seves atribucions, formació i habilitats.
Serà fonamental indagar sobre els elements i factors que sustenten la petició d’eutanàsia o de de la prestació d'ajuda per morir; per dur a terme aquesta indagació en profunditat, podria ser necessària la contribució de l’especialista en psicologia.
La professional d’infermeria té l’expertesa per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques per tal que la persona estigui en les millors condicions possibles de confort i benestar.
El professional de treball social pot tenir un paper essencial per aportar informació sobre el context social de la persona, així com per modular l’impacte que genera un procés d’aquestes característiques en la família i les persones properes al pacient.
Tots aquests professionals s’han d’implicar en l’ajuda responsable al pacient i la família, aclarint-los dubtes, oferint-los suport emocional, brindant la seva presència en el moment de l’eutanàsia o de la prestació d'ajuda per morir i, posteriorment a la mort, acompanyant la família en el dol.
Tant el metge o la metgessa responsable, com el metge o la metgessa consultor/a i el mateix pacient, poden consultar al comitè d’ètica assistencial en qualsevol dels moments del procediment en què considerin pertinent rebre la seva ajuda. Això pot ser tant en la valoració de si es compleixen les condicions, la valoració de la capacitat, la manera de com enfocar la deliberació o per resoldre altres dubtes que sorgeixin.
Els CEA també tenen una labor molt important en la informació i la formació dels professionals i en la promoció del treball en equip com a eina d'ajut per als professionals, sobretot en casos difícils. Els CEAs també actuaran d’intermediaris amb la Comissió de Garantia i Avaluació quan calgui la seva consulta sobre dubtes normatius.
Els referents son metges/sses del Cat Salut o de l’ICS que són experts en el procés de l’eutanàsia dins de la seva regió sanitària. Aquests professionals són els encarregats de donar suport, juntament a els tècnics de l’Oficina PRAM, als metges responsables i als metges consultors que ho requereixin. Aquest suport pot ser tant en quant al coneixement del procediment com més de la part administrativa, donant suport amb la plataforma PRAM.
Aquests referents també tenen bon coneixement dels professionals que treballen a la seva regió i poden ser d’utilitat per ajudar al metge/ssa responsable a trobar un metge/ssa consultor/a.