Els kits intravenosos els ha de preparar i muntar el servei de farmàcia hospitalària corresponent. En el cas de la medicació oral, és el servei de farmàcia de l’Hospital Universitari Vall Hebron qui prepara la medicació. El protocol farmacològic per a la prestació de l’eutanàsia a Catalunya conté informació molt detallada de quina medicació i material han de contenir els kits i de quina informació es recomana incorporar en les etiquetes. En el document s’indica que els kits es poden fer amb els vials i ampul·les de medicació i que després sigui la infermera o el metge qui prepara la medicació abans de dur a terme la prestació. No obstant això, el servei de farmàcia hospitalària pot optar per preparar les xeringues d’acord amb els seus procediments interns si així ho considera oportú i sempre de mutu acord amb l’equip assistencial que atendrà al pacient.
La recomanació és que els kits incloguin el material per preparar la medicació (agulles, xeringues, taps i etiquetes). En general, el material per a canalitzar les vies i per administrar la medicació l’ha de portar l’equip assistencial.
No hi ha cap problema en que un altre farmacèutic prepari i dispensi la medicació. Es va demanar que cada servei de farmàcia hospitalària designés un o dos referents perquè fossin qui té accés a la plataforma PRAM i perquè siguin els interlocutors principals amb els referents territorials de l’àmbit de farmàcia i la Gerència del Medicament del CatSalut. No obstant això, qualsevol farmacèutic pot preparar i dispensar la medicació. En el cas que s’aprovi la prestació, cal que el metge responsable empleni el formulari de recepta mèdica / ordre de dispensació a través de la plataforma PRAM i la informació s’envia al servei de farmàcia hospitalària de l’hospital corresponent. Cada servei de farmàcia hospitalària s’ha d’organitzar per poder donar resposta a la petició.
Encara que la prestació tingui lloc en el domicili, en un centre residencial o en un centre d’atenció intermèdia, la medicació l’ha de preparar i dispensar el servei de farmàcia hospitalària de l’hospital de referència on exerceix el metge responsable (excepte en el cas de la via oral, que sempre és l’Hospital Universitari Vall d’Hebron). Una vegada preparada la medicació i emplenat el formulari de traçabilitat a la plataforma PRAM, s’ha d’activar el circuit d’entrega de la medicació al centre on exerceix el metge responsable. En el protocol es detallen tots els passos d’aquest circuit, el qual s’ha d’ajustar a les casuístiques de cada territori. Alternativament, el metge responsable pot acudir al servei de farmàcia hospitalària a recollir la medicació.
Els referents territorials de l’àmbit de farmàcia i la Gerència del Medicament del CatSalut donaran suport als professionals implicats sempre que sigui necessari.
En el moment que el metge responsable omple el formulari de recepta electrònica / ordre de dispensació, l’aplicació PRAM envia automàticament un correu electrònic als referents de farmàcia (el metge o metgessa responsable marca l’hospital, i el PRAM automàticament envia el correu a les persones que ens han facilitat el correu com a referents del servei de farmàcia de cada hospital). En aquest correu hi consta el correu electrònic i el telèfon del metge o metgessa responsable. Una vegada rebut el correu, el farmacèutic o farmacèutica responsable ha d’entrar al PRAM amb el número d’expedient (que també consta al correu), per poder revisar tota la prescripció i així preparar la medicació.
És recomanable que els kits, igual que qualsevol medicació que es dispensa en els serveis de farmàcia hospitalària, portin el nom del pacient. Aquest nom constarà en les bosses internes, però no en l’embalatge extern en els casos on la medicació hagi de sortir de l’hospital perquè la prestació tingui lloc en l’àmbit comunitari. Aquestes recomanacions sobre l’etiquetatge consten al protocol.
A la plataforma PRAM, el farmacèutic només podrà accedir als expedients que li siguin assignats a ell.