Saltar al contingut principal
. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat
Menú
  • Contacte
  • Idioma: ca
    • CastellanoPowered by Google Translate
    • EnglishPowered by Google Translate
    • FrançaisPowered by Google Translate
    • Sobre la traducció
Cercador

Cercador

Vacunació COVID-19
Coronavirus
La Meva Salut. Obre en una nova finestra.
Certificat COVID digital
Eutanàsia
Centres sanitaris. Obre en una nova finestra.
Programació de visites al CAP. Obre en una nova finestra.

Canal Salut

  • Inici
  • Accedeix a “ Salut A-Z”
    • A
    • B
    • C
    • D
    • E
    • F
    • G
    • H
    • I
    • J
    • L
    • M
    • N
    • O
    • P
    • R
    • S
    • T
    • U
    • V
    • X
    • Y
    • Z
    • Accedeix a “ Salut A-Z”

    Imatge 1: A
    Imatge 2: D
    Imatge 3: P

    Salut A-Z

    Informació divulgativa sobre malalties i temes de salut, basada en l'evidència científica i avalada per l'expertesa dels professionals del sistema sanitari.

    Accedeix a “ Salut A-Z”

  • Accedeix a “ Vida saludable”
    • Accedeix a “ Salut mental”

      • Factors que hi influeixen
      • L'impacte de la salut mental
      • Accedeix a “ Consells per tenir-ne cura”

        • Controlar l'angoixa i l'estrès
        • Mantenir-se físicament actiu
        • Aprendre coses noves
        • Cuidar les relacions personals
        • Procurar-se un descans suficient
        • Beure menys alcohol i vigilar el consum de drogues
        • Seguir una dieta saludable
        • Accedeix a “ Consells per tenir-ne cura”

      • Trastorns mentals
      • Quan i com demanar ajuda
      • 061. Una veu contra el suïcidi
      • Atenció multidisciplinària als problemes complexos
      • Mites i falses creences
      • Enllaços d'interès
      • Accedeix a “ Salut mental”

    • Accedeix a “ Alimentació”

      • Alimentació saludable
      • Alimentació sostenible
      • Accedeix a “ "Petits canvis per menjar millor"”

        • Més
        • Canvieu a
        • Menys
        • Accedeix a “ "Petits canvis per menjar millor"”

      • Accedeix a “ Més fruites i hortalisses”

        • Falses creences sobre fruites i verdures
        • Col·lecció "És temps de..."
        • Calendaris de temporada
        • Recursos audiovisuals
        • Accedeix a “ Més fruites i hortalisses”

      • Accedeix a “ Receptes saludables”

        • Primers plats
        • Segons plats
        • Postres
        • Accedeix a “ Receptes saludables”

      • Piràmide de l'alimentació saludable
      • Accedeix a “ Els aliments”

        • Les hortalisses
        • Les fruites
        • Els llegums
        • L'aigua
        • El peix i el marisc
        • Les begudes vegetals
        • La fibra
        • Els antioxidants
        • Els aliments funcionals
        • Els complements alimentaris
        • Els greixos trans. Obre en una nova finestra.
        • El menjar ràpid
        • L'etiquetatge. Obre en una nova finestra.
        • Falsos mites sobre els aliments. Obre en una nova finestra.
        • Begudes ensucrades
        • Les algues
        • Accedeix a “ Els aliments”

      • Accedeix a “ La dieta mediterrània”

        • Test Segueixo la dieta mediterrània?
        • Accedeix a “ La dieta mediterrània”

      • Alimentació vegetariana
      • Accedeix a “ Higiene, conservació i preparació d'aliments”

        • Recomanacions per a la Festa islàmica del Sacrifici
        • Accedeix a “ Higiene, conservació i preparació d'aliments”

      • Accedeix a “ Alimentació i malalties”

        • Obesitat
        • Diabetis
        • Malaltia celíaca
        • Intolerància a la lactosa
        • Al·lèrgies alimentàries
        • Malalties cardiovasculars
        • Malalties de transmissió alimentària
        • Alimentació i Càncer
        • Accedeix a “ Alimentació i malalties”

      • Accedeix a “ Alimentació”

    • Accedeix a “ Activitat física”

      • Què entenem per activitat física?
      • Trenqueu amb el sedentarisme
      • Quins beneficis té l’activitat física?
      • Quanta activitat física he de fer per gaudir d’una bona salut?
      • Accedeix a “ Com ser actiu quan...”

        • Soc un infant o jove
        • Soc una persona adulta
        • Soc una persona gran
        • Estic embarassada o dono el pit
        • Soc a casa
        • Estudio o treballo
        • Em desplaço
        • Tinc temps de lleure
        • Accedeix a “ Com ser actiu quan...”

      • Soc una persona activa?
      • Rutes saludables
      • Materials, tríptics, fullets i piràmides. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Activitat física”

    • Son
    • Accedeix a “ Etapes de la vida”

      • Embaràs
      • Nadons
      • Infància i adolescència
      • Persones grans
      • Accedeix a “ Final de la vida”

        • Document de voluntats anticipades. Obre en una nova finestra.
        • Decisions compartides. Obre en una nova finestra.
        • Cures pal·liatives
        • Eutanàsia
        • Observatori de la mort. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Final de la vida”

      • Accedeix a “ Etapes de la vida”

    • Accedeix a “ Hàbits d'higiene”

      • Rentar-se les mans
      • Salut bucodental
      • Animals domèstics
      • Consells per prevenir les malalties de transmissió alimentària
      • Accedeix a “ Hàbits d'higiene”

    • Deixar de fumar
    • Accedeix a “ Empresa promotora de salut”

      • Accedeix a “ L'empresa ”

        • Què es una empresa promotora de salut?
        • Què es guanya sent una empresa promotora de salut?
        • Quins son els àmbits en què es pot treballar?
        • Accedeix a “ L'empresa ”

      • La participació dels treballadors
      • Accedeix a “ Qüestionaris temàtics”

        • Qüestionari general. La meva PIME és saludable?
        • Qüestionari d'Alimentació
        • Qüestionari d'Activitat física
        • Qüestionari sobre consum de tabac, d'alcohol i altres drogues
        • Qüestionari de benestar emocional i social
        • Accedeix a “ Qüestionaris temàtics”

      • Accedeix a “ Els programes”

        • Alimentació
        • Activitat física
        • Benestar emocional i social
        • Consum de tabac, d'alcohol i altres drogues
        • Accedeix a “ Els programes”

      • Accedeix a “ Empresa promotora de salut”

    • Sexualitat
    • Salut auditiva
    • Accedeix a “ Salut bucodental”

      • La boca i les dents
      • Accedeix a “ Higiene i cura de les dents”

        • Recomanacions per a un bon raspallat
        • Recomanacions generals per a una boca sana
        • Programes de salut bucodental
        • Accedeix a “ Higiene i cura de les dents”

      • Serveis d'odontologia als centres d'atenció primària. Obre en una nova finestra.
      • Problemes i malalties bucodentals més freqüents
      • Tractaments més comuns
      • Accedeix a “ Salut bucodental”

    • Salut visual
    • Accedeix a “ Prevenir accidents i lesions”

      • Col·lisions de trànsit
      • Accedeix a “ Seguretat infantil”

        • Consells de seguretat per a la utilització dels mocadors portabebès
        • Accedeix a “ Seguretat infantil”

      • Persones grans
      • Primers auxilis
      • Accedeix a “ Prevenir accidents i lesions”

    • Accedeix a “ Lleure amb seguretat”

      • Accedeix a “ Viatges”

        • Recomanacions per als viatgers
        • Vacunació internacional
        • Cercador d'unitats de salut internacional
        • Accedeix a “ Viatges”

      • Revetlles amb precaució
      • Seguretat a la platja i a la piscina
      • Bancs solars
      • Recol·lecció i consum de bolets
      • Recomanacions per a l'ús i l'elecció de la bicicleta
      • Joguines saludables i segures
      • Recomanacions de seguretat per a la pràctica de l'esquí i del surf de neu (snowboard)
      • Cultura i salut
      • Lectura i salut
      • Lleure sense drogues ni addiccions
      • Accedeix a “ Lleure amb seguretat”

    • Vacunació
    • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

      • Infància i adolescència
      • Accedeix a “ Ús responsable de noves tecnologies”

    • Accedeix a “ Entorn saludable”

      • Com influeix en la salut?
      • I què puc fer, jo?
      • Accedeix a “ El medi”

        • L'aire que respirem
        • L'aigua de consum humà
        • La calor
        • El fred
        • Les piscines
        • Les plagues
        • Legionel·losi
        • El soroll
        • Accedeix a “ El medi”

      • Empresa promotora de salut
      • Lloc de treball
      • Natura
      • Accedeix a “ Entorn saludable”

    • Accedeix a “ Consells per a tot l’any”

      • Accedeix a “ Consells per a l'estiu”

        • Activitat física
        • Alimentació
        • Càmping i excursions
        • Deixeu de fumar
        • Hidrateu-vos
        • La calor
        • Picades i mossegades
        • Piscines i platges
        • Primers auxilis i intoxicacions
        • Protecció solar
        • Protegiu els infants
        • Revetlles amb precaució
        • Viatges
        • Vigileu amb l'alcohol
        • Accedeix a “ Consells per a l'estiu”

      • Accedeix a “ Consells per a la tardor”

        • Vacunació de la grip. Obre en una nova finestra.
        • Moure's a l'escola
        • Menjar a l'escola
        • Tornar a la feina
        • Gent gran activa
        • Bolets. Obre en una nova finestra.
        • Deixeu de fumar
        • És millor prevenir que guarir
        • Accedeix a “ Consells per a la tardor”

      • Accedeix a “ Consells per a l'hivern”

        • Preveniu les malalties hivernals
        • Festes saludables
        • La neu
        • Viatges
        • Propòsits d'any nou
        • El fred
        • Accedeix a “ Consells per a l'hivern”

      • Accedeix a “ Consells per a la primavera”

        • L'al·lèrgia al pol·len
        • L'aire lliure
        • Vida activa i alimentació saludable
        • Les drogues, ben lluny
        • La salut al dia
        • El control de l'estrès
        • Accedeix a “ Consells per a la primavera”

      • Accedeix a “ Consells per a tot l’any”

    • Accedeix a “ Vida saludable”

    Imatge 1: Alimentació
    Imatge 2: Activitat física
    Imatge 3: Etapes de la vida

    Vida saludable

    La vida saludable influeix de manera directa en el benestar, l'equilibri personal i la qualitat de vida. Aconseguir-ho, depèn de l'estil de vida i dels hàbits diaris.

    Accedeix a “ Vida saludable”

  • Accedeix a “ Sistema de salut”
    • Accedeix a “ El sistema de salut de Catalunya”

      • Qui és qui?
      • Accedeix a “ Àmbits d'actuació”

        • Comitè de Bioètica de Catalunya
        • Accedeix a “ Àmbits d'actuació”

      • Plans i estratègies
      • Accedeix a “ El sistema de salut de Catalunya”

    • Serveis sanitaris. Obre en una nova finestra.
    • Centres sanitaris. Obre en una nova finestra.
    • Prevenció i detecció de malalties
    • Accedeix a “ El rol de la ciutadania en relació amb el sistema”

      • Condicions d'accés. Obre en una nova finestra.
      • Vies d'accés. Obre en una nova finestra.
      • Drets i deures. Obre en una nova finestra.
      • Guia d'ús dels serveis sanitaris. Obre en una nova finestra.
      • Què cal fer si...
      • Accedeix a “ Participació”

        • Participació en salut. Obre en una nova finestra.
        • Òrgans de participació centrals del sistema sanitari. Obre en una nova finestra.
        • Programa Pacient Expert Catalunya
        • Programa Cuidador Expert Catalunya
        • Decisions compartides. Obre en una nova finestra.
        • Col·laboreu
        • Enquestes de satisfacció. Obre en una nova finestra.
        • Enquesta de salut de Catalunya (ESCA). Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Participació”

      • Reclamacions i suggeriments. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ El rol de la ciutadania en relació amb el sistema”

    • Accedeix a “ Dades de salut”

      • Dades del sistema de salut de Catalunya
      • Catàleg de dades obertes de Salut
      • Accedeix a “ Dades de salut”

    • Accedeix a “ Sistema de salut”

    Imatge 1: El sistema de salut de Catalunya
    Imatge 2: Serveis sanitaris
    Imatge 3: Prevenció i detecció de malalties

    Sistema de salut

    El sistema es basa en un model d'excel·lència que situa les persones al centre i les acompanya al llarg de tota la vida: en té cura perquè neixin i creixin amb salut, detecta i tracta les malalties que puguin patir, i vetlla perquè se'n respecti el dret a morir dignament.

    Accedeix a “ Sistema de salut”

  • Accedeix a “ Professionals”
    • Accedeix a “ Professions sanitàries”

      • Accedeix a “ Infermeria”

        • Acreditació infermera per a l’exercici de la indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà
        • Programa d'atenció als professionals d'infermeria
        • Estudis
        • Consell de la Professió Infermera de Catalunya
        • Accedeix a “ Infermeria”

      • Psicologia clínica
      • Accedeix a “ Pràctica professional”

        • Desfibril·ladors externs automàtics (DEA)
        • Formació autoritzada per a la prevenció de la legionel·losi
        • Acreditació i reconeixement de titulacions
        • Accedeix a “ Pràctica professional”

      • Accedeix a “ Consells de les professions sanitàries”

        • Consell Professió Infermera de Catalunya
        • Consell Professió Mèdica de Catalunya
        • Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Consells de les professions sanitàries”

      • Treballeu al sistema de salut
      • Accedeix a “ Compatibilitats”

        • Què és?
        • A qui afecta?
        • Quin és el procediment?
        • Normativa relacionada
        • Accedeix a “ Compatibilitats”

      • Compatibilitats personal sanitari – Covid19
      • Programa d'atenció integral al metge malalt (PAIMM)
      • Llibre blanc
      • Accedeix a “ Professions sanitàries”

    • Accedeix a “ Formació”

      • Accedeix a “ Especialització sanitària ”

        • Residència en Medicina familiar i comunitària i Infermeria de salut mental a Catalunya
        • Centres i Unitats Docents
        • Enquestes sobre la qualitat de la formació sanitària especialitzada
        • Reconeixement de l'acció tutorial
        • Programes oficials de les especialitats sanitàries
        • Recull normatiu
        • Xarxa de Comissions de Docència de Catalunya
        • Accedeix a “ Especialització sanitària ”

      • Accedeix a “ Formació continuada”

        • Certificats
        • Activitats formatives
        • Acreditació de la formació continuada
        • Reconeixement d'interès sanitari
        • Accedeix a “ Formació continuada”

      • Accedeix a “ Formació”

    • Accedeix a “ Vigilància epidemiològica”

      • Malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics
      • Accedeix a “ Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)”

        • Metodologia. Obre en una nova finestra.
        • Informació epidemiològica. Obre en una nova finestra.
        • Accedeix a “ Sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)” . Obre en una nova finestra.

      • Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Obre en una nova finestra.
      • Pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC)
      • Vigilància perinatal
      • Accedeix a “ Vigilància epidemiològica”

    • Accedeix a “ Consells i comissions”

      • Comissió Assessora de l'Oficina de Salut Bucodental
      • Consell Assessor de Salut mental i Addiccions (CASMiA). Obre en una nova finestra.
      • Consell Assessor de l'Atenció Sociosanitària
      • Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària
      • Accedeix a “ Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC)”

        • Principis
        • Composició i membres
        • Funcions
        • Normes de funcionament
        • Parers i posicionaments
        • Preguntes freqüents
        • Oficina PRAM
        • Documentació
        • Informes
        • Accedeix a “ Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC)”

      • Comissió Assessora en Malalties Minoritàries (CAMM)
      • Comissió mixta Departament - Col·legi logopedes
      • Accedeix a “ Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica”

        • La Comissió
        • Criteris i protocols de referència
        • Normativa
        • Contacte
        • Accedeix a “ Comissió Tècnica en Matèria de Documentació Clínica”

      • Comitès ètics d'investigació clínica (CEIC) acreditats. Obre en una nova finestra.
      • Consell assessor sobre la diabetis
      • Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC)
      • Accedeix a “ Consells i comissions”

    • Accedeix a “ Recursos ”

      • Essencial. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Bases de dades i metacercadors”

        • Generals
        • Medicina basada en l'evidència
        • Farmàcia i Farmacologia
        • Infermeria
        • Psicologia i Psiquiatria
        • Dades estadístiques sanitàries
        • Recerca bàsica i aplicada en curs
        • Accedeix a “ Bases de dades i metacercadors”

      • Guies de pràctica clínica. Obre en una nova finestra.
      • Protocols i recomanacions
      • Accedeix a “ Serveis lingüístics”

        • Diccionaris i terminologia
        • Assessorament lingüístic
        • Traducció i altres llengües
        • Consultes lingüístiques
        • Accedeix a “ Serveis lingüístics”

      • Vídeo Salut
      • Sistemes d'informació sanitària, catàlegs i classificacions
      • Scientia. Obre en una nova finestra.
      • Accedeix a “ Recursos ”

    • Salut de l'A a la Z. Inclou la informació per a professionals
    • Històries de salut
    • Avaluació de competències objectiva i estructurada - ACOE
    • Coronavirus SARS-CoV-2
    • Accedeix a “ Professionals”

    Imatge 1: Professions sanitàries
    Imatge 2: Formació
    Imatge 3: Vigilància epidemiològica

    Professionals

    Eines i recursos de suport per millorar el desenvolupament de les professions sanitàries, facilitar l'exercici de la pràctica clínica, i promoure el coneixement científic i la formació continuada.

    Accedeix a “ Professionals”

  • Accedeix a “ Actualitat”
    • Novetats a Canal Salut
    • Notes de premsa
    • Campanyes
    • Dies mundials
    • Canals temàtics de salut
    • Xarxes socials
    • Recursos multimèdia
    • Butlletins
    • Accedeix a “ Actualitat”

    Imatge 1: Campanyes
    Imatge 2: Dies mundials
    Imatge 3: Xarxes socials

    Actualitat

    Un ampli ventall de recursos en línia per conèixer totes les novetats relacionades amb l'àmbit de la salut i el sector sanitari.

    Accedeix a “ Actualitat”

. Obre en una nova finestra.Logotip de la Generalitat

| Canal Salut

  • Inici
  • Inici

La nova guia "L'alimentació saludable en la primera infància" incorpora un apartat per a les escoles bressol

Torna
Dijous, 27 d'octubre de 2022
  1. El president Aragonès i el conseller Balcells han presentat l’actualització de la guia, un document transversal amb la participació de professionals i entitats de diferents àmbits
  2. Per primera vegada es revisaran els menús de migdia de 42 escoles bressol
  3. Les principals novetats radiquen en la sostenibilitat alimentària, les escoles bressol i l’atenció a la diversitat, i busca donar informació i eines a professionals i famílies
El president i el conseller han visitat la cuina de l’escola bressol Pla de Fornells. Autor: Arnau Carbonell
El president i el conseller han visitat la cuina de l’escola bressol Pla de Fornells. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/10/27/14/20/cd31ed9a-365c-41d2-baaa-134067f9e1f9.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":3746716}

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han presentat aquest matí l’actualització de la guia L’alimentació saludable en la primera infància, una guia alimentària que vol ser un instrument útil d’informació i d’assessorament que ja s’ha convertit en referència dins i fora del territori català, àmpliament citada i utilitzada. Ho han fet acompanyats de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’Escola Bressol Municipal Pla de Fornells de Barcelona.

Elaborada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens de diferents professionals de la nutrició i la dietètica, la pedagogia, la pediatria, la seguretat alimentària, així com de les famílies.

L’objectiu que persegueix la guia és el de proporcionar informació i eines a professionals de la salut, docents i altres persones que tenen cura de les criatures, així com a les famílies, per tal de millorar la qualitat de l’alimentació dels infants, garantir el seu desenvolupament global, promoure una relació saludable, satisfactòria i plaent amb el menjar, a la vegada que es té cura de l’entorn i el medi ambient.

El president Aragonès ha destacat durant la presentació la rellevància de la guia, que ha esdevingut “una eina de referència” per a professionals, famílies i espais educatius, amb la qual el Govern busca “oferir una millor alimentació i una millora dels hàbits alimentaris”, en una etapa “determinant per al creixement i desenvolupament, com és la dels 0 als 3 anys”.

Les autoritats s'han reunit amb l'equip directiu de l'escola bressol.
Les autoritats s'han reunit amb l'equip directiu de l'escola bressol.
{"name":"2022/10/27/13/44/ee550d3e-031d-4a13-9761-2e816ac87ad1.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":189684}

En aquest sentit, Aragonès ha posat de relleu “la importància que tots els àmbits de l’administració siguem capaços de sumar esforços i actuar de forma coordinada” en aquest àmbit i ha remarcat el fet que la nova guia incorpora un apartat dedicat a l’alimentació a les escoles bressol.

Davant les dades de sobrepès i obesitat infantil, que evidencien que 4 de cada 10 infants d’entre 6 i 12 anys té excés de pes, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que el document serà una eina “molt més forta i de més utilitat”. “És un problema greu i que va en augment”, ha declarat, “especialment en els sectors que pateixen més desigualtats, ja que un infant d’una família vulnerable té el doble de possibilitat de patir problemes d’obesitat”. I aquesta guia, ha assenyalat, servirà per “treballar des de la base, contribuint a assentar uns bons hàbits alimentaris, transformant també els del conjunt de la família i afavorint un entorn promotor d’una bona salut”.

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que es tracta d’una guia “molt treballada i consensuada”, que millora les anteriors del 2016 i 2012, i alhora és molt important “per a l’adquisició d’hàbits saludables en una etapa clau, com és la primera infància, la dels 0 als 3 anys”. En aquest sentit, ha explicat que la guia recomana limitar el temps que els infants estan davant de mòbils o pantalles i alhora convida a estimular jocs que promoguin l’activitat física.

“La guia és un pas més pel que fa a la promoció de la salut i a la prevenció de malalties. Desitgem que sigui útil i s’apliqui”, ha remarcat Balcells, que ha incidit també en què “estem fent una qüestió preventiva de salut, de cara a la salut i a la qualitat de vida de la població” i ha subratllat que “és molt important començar en aquestes edats”. A més, ha recalcat que aquesta guia s’adreça també a les famílies, amb informació sobre com ha de ser l’alimentació i els hàbits saludables en els primers anys de vida.

El president i el conseller de Salut durant la presentació
El president i el conseller de Salut durant la presentació
{"name":"2022/10/27/13/55/71b97322-cec6-46ae-b1db-28ffd8d5e97b.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":126418}

El titular de Salut també ha posat èmfasi en una de les novetats de la guia: “la proposta de menús per les escoles bressols i llars d’infants”. En aquest sentit, ha assenyalat que inclou un conjunt de recomanacions per les escoles bressol, -que seran seguides i controlades-,així com també informació adreçada a les famílies perquè sàpiguen com han de complementar els menús de les escoles. Així mateix, ha indicat que es reforcen aspectes com la lactància materna i la complementarietat d’aquesta lactància, també a les escoles bressol, amb la introducció de nous aliments i de noves textures.

Finalment, el conseller Balcells ha posat en relleu que la guia té una visió molt àmplia cap a la diversitat, és a dir, té en compte per exemple les persones vegetarianes, veganes o que són d’altres cultures; una visió de sostenibilitat, de quilòmetre zero i de respecte cap al medi ambient.

La nova guia posa l’èmfasi en els següents punts:

- La consolidació de la lactància materna com a fonamental per al desenvolupament psicomotor del nadó, sent l’alimentació exclusiva els primers 6 mesos de vida. Però amb aquesta guia es promou, a partir d’ara, continuar l’alletament matern fins als 2 anys d’edat o fins que mare i infant ho desitgin. I per això, es treballarà amb les escoles bressol perquè a partir d’ara puguin facilitar continuar la lactància, presencialment o amb l’emmagatzematge de la llet quan la mare no s’hi puguin desplaçar.

- Limitar el consum d’aliments ultraprocessats que contenen altes quantitats de sal, sucres i greixos poc saludables i que, a més, aporten molt pocs nutrients, com són les begudes ensucrades i sucs, melmelades, sucre i mel, cacau i xocolata, postres làctics o iogurts ensucrats. Però també, galetes, brioxeria, farinetes, potets ensucrats o salats, patates xips, cereals ensucrats o embotits.

- Limitar les quantitats de proteïnes d’origen animal, és a dir, carn, ou i peix, ajustant-les a les necessitats proteiques dels infants. Cal evitar el consum excessiu d’aquests aliments, molt habitual en el nostre entorn, que està associat a un risc més alt d’excés de pes en la infància i adolescència, i té un major impacte ambiental.

- Evitar l’excés i la prolongació dels aliments triturats. La guia aposta per oferir els aliments sencers o a trossets perquè contribueix al bon desenvolupament oral i bucodental i, també, a la descoberta i l’exploració de gustos i textures per part dels infants. Ara bé, sempre cal evitar els sòlids que suposin risc d’asfíxia per a les criatures.


L’alimentació a les escoles bressol

Una novetat destacada de la guia és que inclou un apartat sobre l’alimentació a les escoles bressol, amb un seguit de recomanacions tant pels dinars, com pels esmorzars i berenars, així com el fet de facilitar i promoure la possibilitat de continuar la lactància materna, presencialment o a través de l’emmagatzematge de la llet quan la mare no es pugui desplaçar.

En aquest sentit, per primera vegada es revisaran els menús de migdia en 42 escoles bressol i es faran recomanacions de millora en el cas que siguin necessàries. Les consideracions pels menús són que els àpats han de garantir una alimentació segura, saludable, responsable, sostenible i ètica, també amb l’entorn; ha d’estar adaptada a les noves realitats i garantir els drets socials i laborals de les persones que treballen en la producció i preparació d’aliments.


Un període clau

La infància es caracteritza per ser l’etapa on hi ha un major creixement físic i desenvolupament psicomotor. Això significa que l’alimentació no només ha de proporcionar energia per mantenir les funcions vitals, sinó que ha de cobrir unes necessitats relacionades amb el creixement i la maduració.

Les necessitats energètiques i nutricionals són cobertes per l’alletament matern exclusiu (o, en el cas que no sigui possible, pels preparats per a lactants) fins als 6 mesos, i a partir d’aleshores, mantenint l’alletament matern, cal anar incorporant nous aliments de manera progressiva, tenint en compte, també, el desenvolupament psicomotor i l’interès de la criatura.

En aquest període és important afavorir les condicions que permetin l’adquisició progressiva d’uns hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una bona relació amb el menjar. Aquesta etapa pot ser una bona oportunitat per millorar els hàbits alimentaris de tota la família, ja que donar un bon exemple a taula i compartir les estones de menjar són una oportunitat privilegiada i imprescindible per establir un vincle i bons hàbits de salut.


El Pla Integral de Promoció de l’Activitat física i l’Alimentació Saludable

Per tal de promoure la salut per mitjà de l’activitat física, el Departament de Salut va posar en marxa el Pla Integral de Promoció de l’Activitat física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Es basa en l’evidència que diu que els abordatges multidisciplinaris, multifactorials i integrals són els més efectius.

En el marc del PAAS s’han dut a terme un seguit d’accions per prevenir l’obesitat infantil actuant sobre l’entorn per fer fàcils les opcions saludables i sobre la població en general i sobre els professionals per promoure estils de vida saludables, com la guia Petits canvis per menjar millor, les guies sobre l’alimentació saludable en l’etapa escolar, les revisions de les programacions de menús escolars, els programes comunitaris de prevenció de l’obesitat infantil i les actualitzacions de les guies d’alimentació saludable en primera infància, així com l’impost sobre les begudes ensucrades embotellades, liderat des del Departament d’Economia i posat en marxa el 2017.


La guia, un document de consens

La guia és un document de treball transversal que ha comptat amb la participació de 75 professionals de diferents àmbits com la nutrició, la pediatria l’educació, les famílies, la comunicació i les universitats, i on també hi ha participat 26 entitats que agrupen societats científiques i professionals, administracions, ONGs i fundacions.

Aquesta guia forma part del cos de documentació liderada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc de l’estratègia PAAS, de la Subdirecció General de promoció a la salut, que s’emmarca en la promoció d’una alimentació saludable, segura, sostenible.

Més informació

  • Reunió amb l'equip directiujpg icon[3,63 MB ]. Obre en una nova finestra.
  • Presentació de la guiajpg icon[3,33 MB ]. Obre en una nova finestra.
  • Visita a la cuina de l'escolajpg icon[3,57 MB ]. Obre en una nova finestra.

Campanya de vacunació de la grip

Aquesta tardor, protegeix-te el doble

Segueix les xarxes socials de Salut

  • Icona de Twitter
  • Icona de Facebook
  • Icona d'Instagram
  • Icona de Telegram
  • Icona de LinkedIn
  • Icona de Youtube
  • Icona de missatge
  • Icona de compartir

Adreces i telèfons

Cerca on pots registrar un document, quin és l’horari de la teva oficina d’atenció ciutadana més propera…

Com t'atenem

Pots contactar amb nosaltres mitjançant qualsevol dels següents canals de contacte

  • Twitter 012 . Obre en una nova finestra.
  • Facebook de gencat
  • Xat 012 Telegram . Obre en una nova finestra.
  • Bústia de contacte . Obre en una nova finestra.
  • Telèfon 012 . Obre en una nova finestra.
  • Telèfons especialitzats . Obre en una nova finestra.
  • Oficines d’Atenció Ciutadana . Obre en una nova finestra.
  • Oficines de registre . Obre en una nova finestra.
gencat.cat
  • Avís legal
  • Sobre gencat
  • Accessibilitat
  • Mapa web