La consellera Pané inaugura el nou laboratori de reproducció humana assistida de l'Hospital Clínic Barcelona
Torna- Les noves instal·lacions són un avenç significatiu en la medicina reproductiva pública
- Es preveu que es puguin superar els 1.000 cicles de Fecundació in Vitro (FIV) en un any
El nou laboratori de reproducció humana assistida de l’Hospital Clínic Barcelona ja està en marxa. L’ha inaugurat aquest matí la consellera de Salut, Olga Pané Mena, acompanyada pel Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’hospital; el Dr. Eduard Gratacós, director de l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia; la Dra. Berta Díaz, cap de Servei de Ginecologia, i la Dra. Dolors Manau, cap de Secció de Reproducció Humana Assistida del centre. Actualment al laboratori s’estan realitzant 670 FIVs i 56 testos preimplantacionals, a part dels cicles de criotransferències embrionàries i les inseminacions artificials, que el 2023 se’n van fer 490 i 110, respectivament.
Les noves instal·lacions ofereixen un entorn més còmode i íntim per a les pacients, posant-les al centre del procés i millorant l’experiència assistencial. També permetrà el desenvolupament de programes especials com el de Preservació de la Fertilitat o d’altres de més recents com el Programa de Donació de Gàmetes o d’Atenció a la Persona Transgènere.
El nou laboratori incorpora equips d’última generació, dissenyats per optimitzar els resultats dels tractaments i reduir la necessitat de repetició de cicles, fet que disminueix l’estrès emocional.
Les noves cabines de treball integrades amb microscopia invertida i els micromanipuladors semiautomatitzats, així com un increment en el nombre d'incubadors amb tecnologia time-lapse, permetran millorar la precisió en la manipulació de gàmetes i el seguiment del desenvolupament embrionari en les primeres etapes, essencials per garantir el millor resultat possible. A part, s’ha implementat un nou sistema de biovigilància i el programa de control ambiental.
Aquestes innovacions van acompanyades d'un redisseny total de les instal·lacions, separant les àrees crítiques per optimitzar el treball del personal i garantir la màxima qualitat i seguretat. A més, l'ampliació dels espais destinats a criopreservació i la millora dels fluxos de treball permeten un control estricte dels processos, així com una millor ergonomia per als professionals que hi treballen.
Un dels aspectes clau d'aquesta renovació és la intimitat i el confort dels pacients, amb espais especialment dissenyats per a ells, com zones d'espera més acollidores i sales de transferències embrionàries que garanteixen la privacitat i un entorn amable. S'ha habilitat, a més, un espai dedicat a la comunicació i informació per als pacients, fomentant un acompanyament proper durant tot el procés.
La consellera de Salut, Olga Pané Mena, ha destacat la “gran traçabilitat” del nou laboratori. En aquest sentit, ha remarcat que ”la seguretat de tot el procés és encomiable”. Olga Pané també ha felicitat el Clínic per les noves instal·lacions i ha animat a l’hospital a seguir amb iniciatives d’aquestes característiques. La consellera també ha assenyalat que "tenim un patró reproductiu en què les dones decideixen quedar-se embarassades més tard i moltes parelles comencen el procés reproductiu als 35 anys i més enllà". I cal tenir en compte, -ha dit la consellera-, que "a partir dels 38 anys, la capacitat reproductiva es redueix progressivament".
Per la seva part, la Dra. Dolors Manau, cap de Secció de Reproducció Humana Assistida, destaca que "aquestes millores tecnològiques i estructurals no només incrementaran l’eficiència dels tractaments, sinó que permetran una atenció més personalitzada i humana, en un entorn dissenyat per oferir les millors condicions possibles per a pacients i professionals". D’altra banda, el Dr. Campistol assegura que “hem de posar en valor la importància que cada vegada més tenen aquestes unitats pel nostre sistema públic de salut i per a milers de dones. Hem fet aquesta nova unitat pensant en les pacients i intentant donar el millor servei i amb la millor tecnologia possible”. A més a més, ha aprofitat per agrair a tothom que ho ha fet possible.
Segons l’últim informe de l’Organització Mundial de la Salut, l’esterilitat afecta a 1 de cada 16 persones en el món en algun moment de la seva vida. A la nostra societat al voltant d’un 20% de parelles en edat reproductiva tenen problemes de fertilitat. És un fet multifactorial, on hi intervenen aspectes sòcio-econòmics, culturals i educacionals, essent el retard en del desig gestacional la primera causa (la fertilitat de la dona disminueix amb l’edat, especialment a partir dels 35 i sobretot dels 38 anys). L'Estat espanyol és el país amb una taxa de natalitat més baixa de tot Europa (seguit només per Malta) amb xifres d’un 1,1 fills per dona. Aquesta és una tendència general a la resta de països, però més pronunciada a l’Estat.
El compromís de l'Hospital Clínic amb la salut reproductiva s'alinea amb els més alts estàndards internacionals i assegura que els avenços en les tècniques de reproducció assistida segueixin estant a l'abast de tothom. Aquest nou laboratori és un pas endavant en la medicina reproductiva, apostant per la recerca, la innovació i el benestar del pacient, i posiciona l'Hospital Clínic com un referent en aquest camp.
Sobre l’hospital Clínic Barcelona
L’Hospital Clínic Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 5.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica de l'Estat espanyol i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat, s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda.
També us adjuntem les imatges de vídeo i les fotografies de l'acte d'inauguració.
També us adjunem fotos i vídeos d'arxiu del laboratori.
Per a més informació:
- Hospital Clínic de Barcelona
- Àrea de Comunicació
- 93.227.57.00 (premsa@clinic.cat)