Entra en funcionament l'ampliació del CAP de Cassà de la Selva, que ha permès doblar el nombre de consultes
Torna- El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat el nou espai que s’ha posat en marxa avui mateix
- El CAP creix de 12 a 28 consultes, de les quals 21 són de nova construcció
- L’edifici compleix criteris d’eficiència energètica i incorpora plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum
L’ampliació del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Cassà de la Selva ha entrat en funcionament aquest dimarts 26 de març. Les obres han permès doblar el nombre de consultes que tenia fins ara i passar de 12 a 28, de les quals 21 són de nova construcció a la zona ampliada.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat avui els nous espais, acompanyat de l’alcalde de Cassà de la Selva, Pau Presas; el vicealcalde Robert Mundet; la regidora de Salut, Mar Sánchez; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; el president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Martí Masferrer; la gerenta de l’IAS-ICS Girona, Àngels Morales; l’adjunt a la direcció d’atenció primària, Francesc German, i el director de l’equip d’atenció primària de Cassà de la Selva, Josep Figa.
Durant la visita, el conseller també s’ha reunit amb professionals del CAP i l’equip directiu. Ha destacat la importància d’aquestes noves instal·lacions del CAP de Cassà de la Selva “com a resposta a les necessitats de la població i a la incorporació dels nous perfils professionals”. “Hem de posar l’atenció primària a l’eix del sistema i que estigui ben connectada amb els hospitals i la resta de recursos de salut, residencials i socials del territori”, ha assegurat. Així mateix, ha subratllat que aquesta ampliació no només millorarà el servei actual, sinó que també “prepararà el centre per afrontar les demandes futures amb unes instal·lacions modernes i confortables”.
Per la seva banda, l’alcalde de Cassà, Pau Presas, ha celebrat la posada en funcionament de l’ampliació. “És una infraestructura molt important pel nostre municipi i per la resta de pobles de l’entorn. Desitgem que l’ampliació suposi una millora del servei i de les prestacions de l’atenció sanitària al nostre poble i del conjunt de l’àrea bàsica de salut”.
L’obra va començar el mes d’agost i un cop finalitzada ha permès augmentar notablement el nombre d’espais assistencials del centre amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats actuals i futures de la població i modernitzar les instal·lacions. Les consultes es distribueixen de forma equitativa entre la planta baixa i la primera planta de forma longitudinal en un únic costat, de tal manera que la sala d’espera discorre en paral·lel en tota la seva llargada, amb grans finestres que permeten crear un espai molt més lluminós i de més confort per als usuaris i professionals. A més, l’ampliació compleix criteris d’eficiència energètica amb la incorporació de plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia d’autoconsum de l’edifici.
L’ampliació s’ha realitzat en un edifici annex d’obra nova, ubicat en un solar entre els carrers del Bassegoda i dels Pirineus, adjacent a l’actual CAP i cedit per l’Ajuntament de Cassà de la Selva. Els treballs han consistit en la construcció d’aquest edifici nou (de planta baixa i primera planta) i la reforma d’una part de l’actual CAP: el vestíbul i la zona d’atenció a l’usuari, ubicats a la planta baixa i per on s’han connectat les dues construccions. Amb l’ampliació s’ha modificat l’accés principal, que ara és des del carrer dels Pirineus.
En total s’ha actuat sobre una superfície construïda de 942,39 m2 (844,12 m2 d’ampliació i 98,27 m2 de reforma). En una segona fase, no inclosa en aquesta actuació, s’executarà una reforma integral de l’edifici actual per adequar espais ja existents que permetran disposar d’una sala de rehabilitació, aula d’activitats comunitàries i una sala d’extraccions.
L’obra de Cassà de la Selva s’ha executat amb gran rapidesa gràcies a la confluència de diferents factors. Per un costat, els treballs d’obra han avançat en simultani a la fabricació dels diferents elements que posteriorment s’hi havia d’instal·lar. Per l’altre, la contractació de projecte i obra conjunta i el treball en equip de tots els agents implicats en la construcció (UauB Urgell Arquitectes, Rifà Enginyers, Construccions Busquets Vilobí SL i Rossell – Giner i Associats) ha permès reduir notablement els terminis. Així doncs, la fase d’obra i equipament ha durat entre un 35% i un 50% menys respecte els terminis de les obres convencionals.
Nova base del SEM
D’altra banda, està previst que amb el nou concurs de transport sanitari de Catalunya s’ubiqui una nova base d’ambulàncies del SEM al municipi de Cassà de la Selva. La nova base tindrà capacitat per a una ambulància de suport bàsic que prestarà servei durant 16 hores al dia i permetrà millorar el temps de resposta. La base s’ubicarà en un espai pendent de concretar i que cedirà l’Ajuntament de Cassà. Així que es posi en marxa, permetrà una atenció sanitària de major qualitat, més flexible, eficient i integrada amb la resta del Sistema de Salut.
L’actual CAP de Cassà de la Selva es va construir en dues fases, una primera inaugurada l’any 1993 i una segona, l’any 2002. Al llarg dels anys s’han fet diverses actuacions per donar resposta a les necessitats de la població i d’adaptació de la cartera de serveis. L’ampliació és necessària per afrontar les necessitats actuals de la població i també les projeccions poblacionals previstes a llarg termini. A més, l’ampliació permet dotar el centre de més espai per als professionals i esponjar els espais del centre.
L’Àrea Bàsica de Salut de Cassà de la Selva, gestionada per l’Institut d’Assistència Sanitària, dona servei als municipis de Cassà de la Selva, Llagostera, Caldes de Malavella, Quart, Riudellots de la Selva, Llambilles, Campllong i Sant Andreu de Salou, amb una població assignada aquest 2024 de 35.480 persones. Aquesta ABS compta amb dos CAP, un a Cassà de la Selva i l’altre a Caldes de Malavella, i 5 consultoris locals. A més de les necessitats actuals fruit de l’augment de població, les projeccions per a l’any 2038 preveuen que l’ABS incrementi fins a les 42.000 persones, la qual cosa obliga a formular una ampliació ambiciosa que resolgui els problemes d’espai actuals per atendre la població d’avui però sobretot preveure les necessitats que hi haurà a mig i llarg termini.
Visita a l’ampliació del bloc quirúrgic del Trueta
Posteriorment, el conseller de Salut ha visitat també les obres d’ampliació del bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i de l’hospital de dia oncohematològic gestionat per l’Institut Català d’Oncologia. Les obres van començar l’octubre de 2022. Amb aquesta intervenció, el Trueta incrementarà en 5 el nombre de quiròfans que té actualment (passant d’11 a 16), malgrat que es faran 6 sales quirúrgiques –una de les velles canviarà d’ús- i a més, es farà la reforma d’altres espais del bloc quirúrgic actual, com l’esterilització i les àrees de reanimació.
Durant el mes de setembre de 2023 es va iniciar la fase d’aixecament de l’estructura principal del nou edifici que ha d’acollir l’ampliació i que s’ubicarà sobre l’actual edifici de l’ICO. Les obres es desenvolupen per fases per tal de fer possible la simultaneïtat amb l'assistència sanitària i que aquesta es vegi afectada el mínim possible. La fase actual es troba en el seu conjunt a la meitat d’execució i inclou l’aixecament de l’estructura del Bloc Quirúrgic (actualment està finalitzat el formigonat de l’estructura), l’àrea d’Esterilització (s’està iniciant la pavimentació, fals sostres i lluminàries) i la zona de Reanimació (on s’ha iniciat el forjat de l’ampliació).
Amb motiu d’aquests treballs, des del 18 de març s’ha traslladat part de l’activitat de l’ICO al Parc Martí i Julià de Salt. Concretament s’ha canviat l’emplaçament de l’hospital de dia oncohematològic, les consultes externes d’hematologia clínica i una farmàcia per a la dispensació ambulatòria de tractaments en hematologia.
Més informació
- El conseller de Salut ha visitat les obres d'ampliació del bloc quirúrgic de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (Obre en una nova finestra)
- El conseller de Salut ha visitat les obres d'ampliació del bloc quirúrgic de l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, acompanyat del gerent de la regió, Jaume Heredia; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i el director d'Infraestructures i serveis IAS-ICS Girona, Enric Pericot. (Obre en una nova finestra)
- El conseller conversa amb l'alcalde de Cassà de la Selva, Pau Pressas; la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral; el director del CAP, Josep Figa, juntament amb altres professionals del centre. (Obre en una nova finestra)
- El conseller conversa amb una professional del CAP de Cassà de la Selva, durant la seva visita per l'ampliació del centre. (Obre en una nova finestra)