La nova guia "L'alimentació saludable en la primera infància" incorpora un apartat per a les escoles bressol
Torna- El president Aragonès i el conseller Balcells han presentat l’actualització de la guia, un document transversal amb la participació de professionals i entitats de diferents àmbits
- Per primera vegada es revisaran els menús de migdia de 42 escoles bressol
- Les principals novetats radiquen en la sostenibilitat alimentària, les escoles bressol i l’atenció a la diversitat, i busca donar informació i eines a professionals i famílies
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han presentat aquest matí l’actualització de la guia L’alimentació saludable en la primera infància, una guia alimentària que vol ser un instrument útil d’informació i d’assessorament que ja s’ha convertit en referència dins i fora del territori català, àmpliament citada i utilitzada. Ho han fet acompanyats de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l’Escola Bressol Municipal Pla de Fornells de Barcelona.
Elaborada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens de diferents professionals de la nutrició i la dietètica, la pedagogia, la pediatria, la seguretat alimentària, així com de les famílies.
L’objectiu que persegueix la guia és el de proporcionar informació i eines a professionals de la salut, docents i altres persones que tenen cura de les criatures, així com a les famílies, per tal de millorar la qualitat de l’alimentació dels infants, garantir el seu desenvolupament global, promoure una relació saludable, satisfactòria i plaent amb el menjar, a la vegada que es té cura de l’entorn i el medi ambient.
El president Aragonès ha destacat durant la presentació la rellevància de la guia, que ha esdevingut “una eina de referència” per a professionals, famílies i espais educatius, amb la qual el Govern busca “oferir una millor alimentació i una millora dels hàbits alimentaris”, en una etapa “determinant per al creixement i desenvolupament, com és la dels 0 als 3 anys”.
En aquest sentit, Aragonès ha posat de relleu “la importància que tots els àmbits de l’administració siguem capaços de sumar esforços i actuar de forma coordinada” en aquest àmbit i ha remarcat el fet que la nova guia incorpora un apartat dedicat a l’alimentació a les escoles bressol.
Davant les dades de sobrepès i obesitat infantil, que evidencien que 4 de cada 10 infants d’entre 6 i 12 anys té excés de pes, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que el document serà una eina “molt més forta i de més utilitat”. “És un problema greu i que va en augment”, ha declarat, “especialment en els sectors que pateixen més desigualtats, ja que un infant d’una família vulnerable té el doble de possibilitat de patir problemes d’obesitat”. I aquesta guia, ha assenyalat, servirà per “treballar des de la base, contribuint a assentar uns bons hàbits alimentaris, transformant també els del conjunt de la família i afavorint un entorn promotor d’una bona salut”.
Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que es tracta d’una guia “molt treballada i consensuada”, que millora les anteriors del 2016 i 2012, i alhora és molt important “per a l’adquisició d’hàbits saludables en una etapa clau, com és la primera infància, la dels 0 als 3 anys”. En aquest sentit, ha explicat que la guia recomana limitar el temps que els infants estan davant de mòbils o pantalles i alhora convida a estimular jocs que promoguin l’activitat física.
“La guia és un pas més pel que fa a la promoció de la salut i a la prevenció de malalties. Desitgem que sigui útil i s’apliqui”, ha remarcat Balcells, que ha incidit també en què “estem fent una qüestió preventiva de salut, de cara a la salut i a la qualitat de vida de la població” i ha subratllat que “és molt important començar en aquestes edats”. A més, ha recalcat que aquesta guia s’adreça també a les famílies, amb informació sobre com ha de ser l’alimentació i els hàbits saludables en els primers anys de vida.
El titular de Salut també ha posat èmfasi en una de les novetats de la guia: “la proposta de menús per les escoles bressols i llars d’infants”. En aquest sentit, ha assenyalat que inclou un conjunt de recomanacions per les escoles bressol, -que seran seguides i controlades-,així com també informació adreçada a les famílies perquè sàpiguen com han de complementar els menús de les escoles. Així mateix, ha indicat que es reforcen aspectes com la lactància materna i la complementarietat d’aquesta lactància, també a les escoles bressol, amb la introducció de nous aliments i de noves textures.
Finalment, el conseller Balcells ha posat en relleu que la guia té una visió molt àmplia cap a la diversitat, és a dir, té en compte per exemple les persones vegetarianes, veganes o que són d’altres cultures; una visió de sostenibilitat, de quilòmetre zero i de respecte cap al medi ambient.
La nova guia posa l’èmfasi en els següents punts:
- La consolidació de la lactància materna com a fonamental per al desenvolupament psicomotor del nadó, sent l’alimentació exclusiva els primers 6 mesos de vida. Però amb aquesta guia es promou, a partir d’ara, continuar l’alletament matern fins als 2 anys d’edat o fins que mare i infant ho desitgin. I per això, es treballarà amb les escoles bressol perquè a partir d’ara puguin facilitar continuar la lactància, presencialment o amb l’emmagatzematge de la llet quan la mare no s’hi puguin desplaçar.
- Limitar el consum d’aliments ultraprocessats que contenen altes quantitats de sal, sucres i greixos poc saludables i que, a més, aporten molt pocs nutrients, com són les begudes ensucrades i sucs, melmelades, sucre i mel, cacau i xocolata, postres làctics o iogurts ensucrats. Però també, galetes, brioxeria, farinetes, potets ensucrats o salats, patates xips, cereals ensucrats o embotits.
- Limitar les quantitats de proteïnes d’origen animal, és a dir, carn, ou i peix, ajustant-les a les necessitats proteiques dels infants. Cal evitar el consum excessiu d’aquests aliments, molt habitual en el nostre entorn, que està associat a un risc més alt d’excés de pes en la infància i adolescència, i té un major impacte ambiental.
- Evitar l’excés i la prolongació dels aliments triturats. La guia aposta per oferir els aliments sencers o a trossets perquè contribueix al bon desenvolupament oral i bucodental i, també, a la descoberta i l’exploració de gustos i textures per part dels infants. Ara bé, sempre cal evitar els sòlids que suposin risc d’asfíxia per a les criatures.
L’alimentació a les escoles bressol
Una novetat destacada de la guia és que inclou un apartat sobre l’alimentació a les escoles bressol, amb un seguit de recomanacions tant pels dinars, com pels esmorzars i berenars, així com el fet de facilitar i promoure la possibilitat de continuar la lactància materna, presencialment o a través de l’emmagatzematge de la llet quan la mare no es pugui desplaçar.
En aquest sentit, per primera vegada es revisaran els menús de migdia en 42 escoles bressol i es faran recomanacions de millora en el cas que siguin necessàries. Les consideracions pels menús són que els àpats han de garantir una alimentació segura, saludable, responsable, sostenible i ètica, també amb l’entorn; ha d’estar adaptada a les noves realitats i garantir els drets socials i laborals de les persones que treballen en la producció i preparació d’aliments.
Un període clau
La infància es caracteritza per ser l’etapa on hi ha un major creixement físic i desenvolupament psicomotor. Això significa que l’alimentació no només ha de proporcionar energia per mantenir les funcions vitals, sinó que ha de cobrir unes necessitats relacionades amb el creixement i la maduració.
Les necessitats energètiques i nutricionals són cobertes per l’alletament matern exclusiu (o, en el cas que no sigui possible, pels preparats per a lactants) fins als 6 mesos, i a partir d’aleshores, mantenint l’alletament matern, cal anar incorporant nous aliments de manera progressiva, tenint en compte, també, el desenvolupament psicomotor i l’interès de la criatura.
En aquest període és important afavorir les condicions que permetin l’adquisició progressiva d’uns hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una bona relació amb el menjar. Aquesta etapa pot ser una bona oportunitat per millorar els hàbits alimentaris de tota la família, ja que donar un bon exemple a taula i compartir les estones de menjar són una oportunitat privilegiada i imprescindible per establir un vincle i bons hàbits de salut.
El Pla Integral de Promoció de l’Activitat física i l’Alimentació Saludable
Per tal de promoure la salut per mitjà de l’activitat física, el Departament de Salut va posar en marxa el Pla Integral de Promoció de l’Activitat física i l’Alimentació Saludable (PAAS). El pla integra accions a l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Es basa en l’evidència que diu que els abordatges multidisciplinaris, multifactorials i integrals són els més efectius.
En el marc del PAAS s’han dut a terme un seguit d’accions per prevenir l’obesitat infantil actuant sobre l’entorn per fer fàcils les opcions saludables i sobre la població en general i sobre els professionals per promoure estils de vida saludables, com la guia Petits canvis per menjar millor, les guies sobre l’alimentació saludable en l’etapa escolar, les revisions de les programacions de menús escolars, els programes comunitaris de prevenció de l’obesitat infantil i les actualitzacions de les guies d’alimentació saludable en primera infància, així com l’impost sobre les begudes ensucrades embotellades, liderat des del Departament d’Economia i posat en marxa el 2017.
La guia, un document de consens
La guia és un document de treball transversal que ha comptat amb la participació de 75 professionals de diferents àmbits com la nutrició, la pediatria l’educació, les famílies, la comunicació i les universitats, i on també hi ha participat 26 entitats que agrupen societats científiques i professionals, administracions, ONGs i fundacions.
Aquesta guia forma part del cos de documentació liderada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc de l’estratègia PAAS, de la Subdirecció General de promoció a la salut, que s’emmarca en la promoció d’una alimentació saludable, segura, sostenible.