Salut posa en marxa noves mesures assistencials per a mitigar el creixement de l'epidèmia de COVID
Torna- Es tornaran a desplegar punts de testatge fora dels centres d’atenció primària i als contactes estrets se’ls passarà a realitzar tests d’antígens i no PCR
- La prioritat del Departament de Salut és accelerar la vacunació amb dosis addicionals als majors de 60 anys. Des d’aquest migdia es pot demanar cita per vacunar, a partir de dimecres, els infants d’entre 5 i 11 anys.

Un moment de la roda de premsa d'aquest migdia, amb Cabezas i Craywinckel
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han avançat avui en roda de premsa el desplegament de tot un conjunt de mesures per contenir el creixement de la COVID-19 a Catalunya.
En aquest sentit, la incidència acumulada a 7 dies és de 239.5 i s’enfila fins als 441.5 a 14 dies; la positivitat és del 9,68% i l’Rt és a l’1.2. Pel que fa a les visites diàries per COVID a l’atenció primària, el passat divendres es van registrar més de 20.000, mentre que als hospitals hi ha 1.078 ingressats a planta (65 més) i 242 a crítics (5 més respecte dia anterior).
“Portem dies i setmanes d’empitjorament dels indicadors i la tendència és preocupant. Hem de fer alguns passos per adaptar-nos a com ens apropem als casos, per abordar la situació de la millor manera possible” ha dit Cabezas abans d’indicar les mesures incloses en aquesta primera fase de mitigació en què ha entrat l’epidèmia a Catalunya.
Fase de mitigació a l’Atenció Primària
Pel que fa a l’àmbit de l’atenció primària, a més de mantenir el testatge dels contactes estrets –ara mitjançant tests d’antígens, no amb PCR com fins ara- ara es tornaran a desplegar punts de testatge fora dels centres d’atenció primària.
També, als centres on sigui possible, s’establiran circuits diferenciats de diagnòstic de malalties respiratòries, i es farà un triatge estandarditzat dels pacients i d’avaluació de la gravetat de la malaltia. Es reforçaran les directrius internes per prevenir i controlar les infeccions, sobretot als espais comuns, i s’evitaran sessions, congressos i reunions presencials.
Fase de mitigació al sistema hospitalari
Als hospitals també s’establiran circuits diferenciats de diagnòstic de malalties respiratòries i es faran cribratges als pacients que necessitin ingrés o es realitzin proves o intervencions ambulatòries. També es controlaran els símptomes i se supervisaran mesures de protecció als visitants dels pacients ingressats.
Fase de mitigació a la vigilància epidemiològica
A més, pel que fa a la vigilància epidemiològica, el seguiment dels contactes que hagin de fer quarantena es reduirà a les trucades del primer i últim dia de quarantena. De fet, per poder reduir el temps de la trucada, s’utilitzarà la versió simplificada de trucades a cas. Per la seva banda, el 061 Salut Respon farà un seguiment diari del volum de trucades i consultes que arribin al servei - tant de contingut sanitari com administratiu- per activar, segons la fase, diferents mesures ja identificades en el Pla de contingència específic, segons sigui l’increment detectat.
Fase de mitigació a residències i altres entorns vulnerables
Per últim, considerant la vulnerabilitat de les persones residents a residències i a altres entorns similars, es recomana que tant en treballadors com en residents es facin PCR en frotis nasal, ja sigui per diagnòstic o per cribratge, sempre que es puguin tenir resultats en menys de 48 hores. Si no, es poden utilitzar tests antigènics. De fet, els treballadors d’aquests centres es faran els cribratges amb autopresa de mostres, per a realització de la PCR, segons el protocol específic.
Per a la directora del Catsalut, “hem d’apel·lar a contenir la interacció social”. “Estem en pandèmia i el sistema sanitari està molt pressionat. Som en una nova onada i, per contenir-la, el que individualment faci cada ciutadà serà rellevant per garantir que el sistema “respongui al que és pandèmia i al que no és”, ha emfatitzat Craywinckel.
La vacunació de majors de 60 anys, prioritària
Fins ara s’han posat a Catalunya gairebé 12,5 milions de dosis, de les quals 1 milió han estat dosis addicionals, “unes xifres i una fita molt importants per a Catalunya”, segons Cabezas. Pel que fa a la dosi de record, ja s’ha administrat en un 93,5% a les residències; també la tenen el 72% de les persones no residents d’entre 70 o més anys. En canvi, només la tenen el 31,5% de les persones d’entre 60 i 69 anys, un grup que per a Cabezas “és prioritari vacunar, perquè és el que més ingressa i més UCI’s necessita”. Pel que fa a la de Janssen, s’han administrat en prop de 60.000 persones.
Cabezas ha recordat que, per incentivar la vacunació, com va passar al juliol passat, des d’avui s’han instal·lat dos punts mòbils gràcies als vehicles ‘motor homes’ de SEAT: un està avui a la zona de La Maquinista de Barcelona (demà serà a altres zones de BCN) i l’altre s’instal·larà demà a la regió sanitària metropolitana nord: en concret, demà i dimecres, a Badalona i després arribarà a altres zones.
També avui s’estrenen dos punts fixes de vacunació: un a la Casa Seat, al centre de Barcelona, i un altre en un centre mèdic annex a les instal·lacions que la companyia automobilística té a Martorell. SEAT també posa a disposició de Salut el seu personal sanitari, en tant que ja té experiència en l’administració de vacunes contra la COVID-19.
Els punts de vacunació estan disponibles per a tota la població que es vulgui vacunar amb cita prèvia, per facilitar la gestió i l’accés en aquests nous punts mòbils, i el seu horari és de 9h a 20h. “Necessitem posar moltes vacunes i la millor manera, el més eficient per a tothom, és planificar-ho amb cita. És fàcil de fer qualsevol tindrà cita molt aviat, perquè hi ha molta oferta accessible”, ha reblat Cabezas.
La secretària Cabezas també ha confirmat que dimecres s’engegarà la vacunació de COVID en infants d’entre 5 i 11 anys, després que avui hagi arribat una primera remesa de vacunes, amb 234.000 dosis. Cabezas ha recalcat que tota aquesta vacunació es farà amb cita prèvia demanada via el portal vacunacovidsalut.cat, i tindrà lloc, principalment, en punts de vacunació poblacional. Es prioritzen els infants de grups de risc i a, partir d’aquest migdia s’obre la citació a tot el grup d’entre 5 i 11 anys.
Per últim, la secretària de Salut Pública ha informat que, fins ara, s’han registrat 9 casos de Covid a Catalunya amb la variant òmicron: es tracta 7 persones que van viatjar a Sudàfrica i dos contactes estrets.