Enfortir la coordinació de les xarxes de vigilància epidemiològica i assistencials claus per fer front a la tuberculosi
Torna- Precarietat social, tabaquisme, alcoholisme i diabetis són els factors de risc més freqüents en casos notificats

gràfic
“El temps corre” és el lema triat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al Dia Mundial de la Tuberculosi 2021, que se celebra demà 24 de març, per alertar de la necessitat de garantir l’accés equitatiu a la prevenció i l’atenció d’aquesta malaltia. L’objectiu és assolir la cobertura sanitària universal i evitar que el context COVID, en el que el món es troba actualment, pugui posar en risc el progrés de “Fi de la Tuberculosi”.
L’actual pandèmia per la COVID-19 ha plantejat molts reptes en el monitoratge, control i seguiment dels casos de tuberculosi (TB), cosa que pot arribar a derivar en una infranotificació de casos, així com problemes socials per l’augment de la vulnerabilitat. En aquest sentit, serà clau establir millores en la salut pública, enfortir el treball coordinat de la xarxa de vigilància epidemiològica i de tota la xarxa assistencial i treballar en la reducció de les desigualtats per fer front a aquesta problemàtica.
Dades a Catalunya
L’any 2019 es van notificar a Catalunya 1.079 casos de TB, xifra que representa una taxa d’incidència de 14,1 casos per 100.000 habitants. El 62,9% dels casos són homes. La mitjana d’edat dels malalts ha estat de 42,1 anys, significativament superior en els autòctons, 47,7 anys, en comparació amb els immigrants, 37,6 anys. Els casos pediàtrics representen el 8,2% del total, amb una taxa d’incidència de 7,6 casos per 100.000 habitants.
Els nous casos de TB es concentren, majoritàriament, en la població nouvinguda, amb una taxa d’incidència de 40,7 per 100.000 habitants, cinc vegades superior a la taxa de la població autòctona.
La forma més freqüent de presentació de la TB ha estat la pulmonar, observada en el 64,3% dels casos, amb una taxa d’incidència de 9,0 casos per 100.000 habitants. D’aquests, el 39,9% han estat per TB bacil·lífera.
Per regions sanitàries (RS), les taxes d’incidència han disminuït, respecte a l’any 2018, a la RS Girona en un 13% i a la RS Lleida en un 27,1%, mentre que han augmentat a la RS Terres de l’Ebre en un 25,6%, RS Alt Pirineu Aran en un 23,6% i a la RS Tarragona en un 9,3%.
La distribució dels casos es concentren, majoritàriament, a la RS Barcelona, 71,8%, amb un total de 775 casos, 302 dels quals a Barcelona ciutat; seguida de la RS Girona amb un 9,7% de casos, la RS Camp de Tarragona amb 5,9%, la RS Catalunya Central amb 5,3%, la RS Lleida amb 5,2%, la RS Terres de l’Ebre amb 1,7% i la RS Alt Pirineu i Aran amb un 0,4% del total de casos. Pel que fa a les taxes d’incidència aquestes oscil·len entre els 5,5 casos per 100.000 habitants a la RS Alt Pirineu i Aran i els 18,5 casos per 100.000 habitants a la RS Barcelona ciutat.
Els factors de risc més freqüents que presenten els casos notificats el 2019 són la precarietat social (29,1%), el tabaquisme (28,5%), l’alcoholisme (10,6%) i la diabetis (7,7%). En tots els casos, aquests factors de risc són més freqüents en homes que no pas en dones.
La tuberculosi al món
L’any 2019, segons dades publicades per l’OMS, s’estima que van emmalaltir de TB 10 milions de persones a tot el món. D’aquests, més de la meitat, 5,6 milions, van ser homes, 3,2 milions, dones i 1,2 milions d’infants. Un total d’1,4 milions de persones van morir de TB el 2019, entre elles 208.000 persones amb infecció pel VIH.
El 87% dels nous casos de la malaltia es concentren en 30 països amb una càrrega elevada de TB, d’aquests, els més afectats són l’Índia, Indonèsia, la Xina, les Filipines, el Pakistan, Nigèria, Bangladesh i Sud-àfrica. Pel que fa a la TB multiresistent, l’any 2019 es van detectar i notificar a tot el món un total de 206.030 casos de TB multiresistent o TB resistent a la rifampicina, fet que suposa un augment del 10% en comparació a l’any anterior. Aproximadament la meitat de la càrrega mundial de TB multiresistent es registra en tres països, l’Índia, la Xina i Rússia.
Objectiu any 2030, acabar amb la malaltia
Un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’OMS és la reducció del 90% de les morts causades per la TB i la reducció de la incidència de la TB en un 80% entre el 2015 i el 2030. Una de les fites de l’OMS per al 2030 és acabar amb la tuberculosi, i per aconseguir-ho una de les directrius recomanades és actuar sobre la infecció tuberculosa latent. A Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer la importància del cribratge de la infecció tuberculosa latent s’ha editat informació dirigida específicament als professionals sanitaris.
Malgrat el progrés significatiu experimentat en les darreres dècades, la TB és una de les deu causes principals de mort al món provocades per un agent patogen únic. El sorgiment de la tuberculosi multiresistent planteja un repte important per als avenços aconseguits i posa de manifest la importància de l’abordatge global de la malaltia des d’una perspectiva holística i de determinants socials de la salut.
La TB és una malaltia infecciosa d’origen bacterià que pot afectar molts òrgans encara que, amb més freqüència, afecta els pulmons. Es transmet de persona a persona a través de l’aire quan un malalt de TB pulmonar tus, esternuda o escup. Si les persones afectades per la malaltia segueixen de manera correcta el tractament de llarga duració es poden curar completament i evitar l’aparició de resistències a fàrmacs. En cas d’abandonament pot augmentar la resistència a fàrmacs amb la consegüent necessitat de fàrmacs de segona línia, que tenen efectes adversos i funcionen pitjor.