• Inici
 • Consideracions sobre la vacunació del SARS-CoV-2

Consideracions sobre la vacunació del SARS-CoV-2

08/02/2021 12:36
vacunes

El Comitè de Bioètica de Catalunya ha promogut i participat reiteradament en el debat social en torn a la utilitat de les vacunes en la prevenció de malalties i la protecció de la salut comunitària.

En una situació d’emergència com l’actual, el CBC ha fet públic un decàleg de reflexions que volen contribuir, un cop més, a generar la confiança en la necessitat de la vacunació del SARS-CoV-2 com el mitjà més efectiu per acabar amb l’actual pandèmia.

 1. La vacunació del SARS-CoV-2 és l’única alternativa efectiva per limitar i evitar els efectes de la pandèmia de la Covid-19.
 2. Les vacunes aprovades per l’Agència Europea del Medicament i la Food and Drug Administration dels EEUU són eficaces i segures.
 3. La rapidesa en poder disposar de les vacunes ha estat la resposta adequada a l’estat d’emergència mundial creat per la pandèmia.
 4. La vacunació pretén la protecció individual i la immunitat de grup amb la que es pot limitar la transmissió del virus.
 5. Com a tota intervenció en salut, cal el consentiment de les persones.
 6. Els professionals de la salut tenen un paper clau per assolir els objectius de la campanya de vacunació.
 7. Els professionals de la salut tenen el deure moral de vacunar-se per contribuir a prevenir el contagi de les persones malaltes que atenen.
 8. Els col·legis professionals tenen el deure i la legitimitat moral per qualificar la negativa a vacunar-se dels seus col·legiats de mala pràctica.
 9. Els criteris de priorització en la vacunació és fonamenten en garantir el bé comú, el poder assolir quan abans millor la protecció individual i la immunitat de grup.
 10. Respectar l’ordre de prioritats en la vacunació és un deure cívic basat en la convicció de que el bé comú ha de prevaldre sobre l’individual.