Durant l’any 2024, s’han acreditat els hospitals d’atenció aguda de Catalunya, tots els hospitals del Sistema Sanitari Integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i 14 hospitals privats. D’aquests, el 80% dels centres han obtingut una puntuació superior al 90%.

El 22 de gener es va realitzar la Jornada d’Acreditació dels Hospitals d’Aguts de Catalunya, a l’espai BITAL de l’Hospitalet de Llobregat, on s’ha fet balanç del procés i els resultats de l’acreditació d’hospital d’aguts i s’han lliurat les certificacions als centres autoritzats.
Així, durant l’any 2024, s’ha realitzat l’acreditació de 79 hospitals de Catalunya que corresponen als 65 que integren el Sistema Sanitari Integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i 14 hospitals privats.
L’acreditació és una eina per avaluar i millorar la qualitat i la seguretat dels pacients dels centres sanitaris. Així mateix, atorga el reconeixement d'un determinat nivell de qualitat d’un centre, servei o establiment sanitari, alhora que estableix un nivell de competència per a l'organització que s'acredita, resultant una eina eficaç per incentivar els centres en la millora continua de la qualitat.
Amb la normativa que es va publicar l’any 2006 envers l’acreditació dels hospitals d’aguts de Catalunya, s’han dut a terme tres processos diferents corresponents als anys 2006, 2014 i 2024.
Entre les conclusions de la jornada s’ha destacat:
- Tots els hospitals d’aguts que van sol·licitar l’acreditació han obtingut el corresponent certificat i han aportat un pla de millora.
- El 80% dels hospitals d’aguts han obtingut una puntuació superior al 90%.
- L’eina tecnològica desenvolupada per dur a terme les acreditacions (PADS) ha resultat útil pels diferents implicats i per a totes les etapes del procés, garantint la seva traçabilitat.
D’altra banda, la jornada també ha servit per posar de manifest les necessitats de continuar treballant en la simplificació del model d’acreditació amb una millor definició dels indicadors de resultats, així com d’ampliar aquest model a altres centres sanitaris com a instrument de millora de la qualitat i la seguretat dels pacients. En aquest sentit, s’ha fet èmfasi a explicar l’estratègia d’acreditació dels centres sanitaris de Catalunya dels pròxims anys, la qual s’emmarca dins del Pla estratègic de Qualitat i Seguretat dels Pacients de Catalunya 2023-2027 i de l’elaboració d’una nova normativa en matèria d’acreditació a Catalunya.