Ingredients per a 4 persones
- 500 g de costelles de llom de xai sense l’os, en un o dos talls
- 600 g de pèsols frescos o congelats
- 1 grapat de fulles de menta fresca
- 6 cullerades soperes de formatge fresc d’untar baix en greix
- 1 ou
- Pa sec
- Sal iodada i pebre
Elaboració
- S’escalfa el forn a 200 °C.
- Es tritura el pa sec amb unes fulles de menta fresca, sal i pebre.
- Es passa la carn per l’ou batut i, seguidament, per la barreja de pa i menta.
- Es posa a coure al forn durant uns 20 minuts. S’apaga el forn i el xai s’hi deixa 5 minuts més.
- Mentrestant, es bullen els pèsols en aigua i sal durant uns 4-5 minuts.
- Es trituren els pèsols amb el formatge fresc, un grapat de menta fresca, sal i pebre.
- Se serveix la carn en talls d’uns 2 cm de gruix amb el puré de pèsols i pa integral.
Proposta de menú
- Amanida d’enciams variats, raves i ceba tendra.
- Xai cruixent arrebossat amb puré de pèsols amb menta.
- Pinya natural.
Comentari dietètic
Aquesta contundent recepta reuneix una bona dosi de nombrosos nutrients que l’organisme necessita diàriament. Els pèsols són la font d’hidrats de carboni per l’elevat contingut en midó. També contenen fibra i àcid fòlic. La carn de xai complementa en proteïnes i ferro la recepta. La menta, que dona un contrapunt original amb el seu sabor refrescant, suavitza el plat, ja que el xai, en ser un aliment greixós, pot resultar fort i indigest.
L’equilibri del menú s’aconsegueix amb l’amanida i la fruita fresca, en aquest cas la pinya, que conté vitamines C, B i A, i diversos minerals.
En tractar-se d’un plat eminentment proteic, cal acompanyar-lo d’aliments rics en hidrats de carboni, fibra, vitamines i minerals, com ara l'amanida d'enciams variats, raves i ceba tendra proposada com a primer i la fruita fresca com a postres.