INGREDIENTS PER A 4-5 PERSONES
- 2-3 patates mitjanes
- 3 cebes mitjanes
- 3-4 pastanagues mitjanes
- Oli d’oliva verge
- Pebre i sal iodada
Per a la barreja líquida:
- 150 ml d’aigua
- 40 g de farina de cigrons
- 20 g de midó de blat de moro
- 5 ml de vinagre de poma
- Sal iodada
ELABORACIÓ
- Renteu, peleu i talleu les patates a rodanxes fines.
- Fregiu-les en una paella amb oli d'oliva a foc mitjà.
- Peleu i talleu la ceba. Renteu i talleu la pastanaga a rodanxes fines. Afegiu les dues hortalisses a la paella.
- Fregiu-ho tot plegat fins que estigui daurat.
- Un cop cuit, escorreu-ho per eliminar l'excés d'oli, salpebreu i reserveu.
- Coleu la farina i el midó en un bol, afegiu l’aigua, el vinagre i la sal i remeneu la barreja procurant que no hi hagi grumolls.
- Afegiu la quantitat necessària de barreja al sofregit de patata, ceba i pastanaga com si fos ou batut.
- Poseu-ho en una paella antiadherent amb un raig d’oli i coeu-ho a foc suau durant 10-15 minuts fins que va agafant fermesa.
- Tombeu-la, poseu un raig d’oli i deixeu-la daurar uns minuts més fins que estigui cuita.
- Deixeu refredar, i servir.
Es pot coure al forn a 180 °C durant uns 20 minuts. En aquest cas, no cal que la tombeu.
Podeu consultar la recepta en vídeo.
COMENTARI DIETÈTIC
Aquesta “truita” és una alternativa vegetal equivalent a l’ou, ja que es substitueix per farina de cigró; com que els llegums pertanyen també al grup d’aliments proteics, aquesta preparació pot suposar un segon plat vegetal amb aportació de proteïnes. Gràcies a l’acompanyament amb ceba i pastanaga també és una recepta que s’enriqueix amb hortalisses, i les patates garantirien la presència d’aliments farinacis, rics en hidrats de carboni. Així doncs, es tracta d’un plat complet, que es pot acompanyar d’alguna crema de verdures, un bol de gaspatxo o una amanida.