Ingredients (per a 4-5 persones)
- 1 col
- 1 kg de patates per bullir (vermelles)
- 1 cabeça d’alls
- 4-5 trossos petits de cansalada o bé un grapat de pinyons (complements opcionals)
- Oli d’oliva verge
- Sal iodada
- Aigua
Preparació
- Es posa força aigua a bullir en una cassola.
- Es talla la part inferior de la col i es desestimen les fulles exteriors més brutes. Seguidament, es neteja la col amb aigua.
- Es pelen les patates, i es posen a bullir senceres, si es vol, amb una mica de sal.
- 15 minuts després, s’afegeix la col, i es tapa fins que acabi la cocció.
- Es tallen els alls a làmines, i es dauren en una paella amb oli, juntament amb els talls fins de cansalada o bé amb els pinyons, si s’opta per aquests complements.
- Quan la patata és cuita, s’escorre el conjunt, i amb una forquilla s’aixafa tot barrejat.
- S’hi afegeixen la meitat dels alls, i es sofregeix bé el conjunt a la paella on s’han daurat els alls.
- Es pot emplatar amb l’ajuda d’un motlle dins de cada plat o bé donar-li forma de truita.
- En el moment de servir el plat, es decora amb la resta d’alls (opcionalment amb la cansalada o els pinyons).
Comentari
La col és un vegetal molt ric en aigua i fibra, i aporta poques calories, i, malgrat que s’associa a la temporada de fred, està disponible gairebé tot l’any. Destaca també la presència de vitamines i minerals. En preparar-la amb patata, el plat resulta més consistent, i només li mancaria una font proteica de segon plat. Algunes variants de trinxat també incorporen mongetes blanques o ou escaldat i, en aquests casos, el plat es podria considerar un plat únic.
Entre les guarnicions opcionals, la dels pinyons és més suau i saludable. Si opteu per la cansalada, és important recordar que és una carn vermella processada i rica en greix, classificada entre els aliments que es recomana no consumir de forma habitual.