Ingredients per a una persona
- 100 g de pa de pagès
- 50 g de ceba a rodanxes molt fines i escalivades
- 100 g de pebrot vermell escalivat
- 100 g d'albergínia escalivada
- 5-6 olives negres a rodanxes
- 3-4 anxoves o bé uns 30-40 g de tonyina en oli
- un rajolí d'oli d'oliva
- sal i pebre negre
Elaboració
- En primer lloc, prepareu les verdures per escalivar al forn.
- A continuació torreu la llesca gran de pa de pagès.
- Disposeu la llesca en un plat i col·loqueu-hi al damunt la ceba, el pebrot i l'albergínia escalivats, refredats i prèviament amanits amb l'oli d'oliva la sal i el pebre negre.
- Talleu les olives a rodanxes.
- Disposeu al damunt de les verdures les anxoves i acabeu de guarnir-ho tot amb les rodanxes d'oliva.
- En lloc de les anxoves podeu fer servir tonyina o fins i tot, ou dur a llesques.
Comentari dietètic
La torrada amb escalivada i anxoves pot ser un equilibrat plat únic. Està constituït per una base de pa, és a dir de carbohidrats, una bona ració de verdures escalivades i una petita aportació de proteïnes animals procedents de les anxoves. La quantitat de pa i d'oli per amanir, poden variar en funció de les necessitats de cada persona. Si voleu una menor aportació energètica, caldrà utilitzar menys quantitat de pa i d'oli.
És una preparació ràpida, molt mediterrània i fresca per a l'estiu, apropiada tant per a persones amb diabetis (que hauran de controlar la quantitat de pa en funció de la seva dieta), com per a persones amb el colesterol elevat o, fins i tot, per a dietes d'aprimament (controlant la quantitat de pa i d'oli). Si heu de controlar el consum de sal, no en poseu i a més, utilitzeu un ou dur en lloc de peix en conserva, per exemple.