Ingredients (4 persones)
- 600 g de ceba (pes net)
- 6 cullerades soperes d’oli d’oliva
- 10 g de farina
- ½ got de vi blanc sec
- 1,5 litres de caldo (preferentment vegetal)
- 8 llesques menudes de pa sec (de baguet)
- 4 cullerades soperes de formatge ratllat (uns 40-50 g, aproximadament, barreja de gruyère i manxego)
- Un polsim de sal i pebre negre. Opcional: farigola seca
Preparació
Talleu les cebes en rodanxes fines. En una cassola, escalfeu l’oli d’oliva. Afegiu-hi la ceba i cuineu-la a foc lent fins que quedi ben daurada, cuidant que no es cremi, durant uns 25 minuts aproximadament. Afegiu-hi poca sal, el pebre i la cullerada de farina, i remeneu-ho fins que es dissolgui. Incorporeu-hi el vi blanc i remeneu-ho fins que es redueixi, apujant una mica el foc, uns dos o tres minuts.
Afegiu-hi el caldo, espereu que bulli i mantingueu l’ebullició durant 10 minuts. Retireu-ho del foc. Opcionalment, podeu condimentar la sopa amb un polsim de farigola. Per gratinar la sopa, preescalfeu el forn a 200 °C. Distribuïu la ceba i el brou en envasos individuals refractaris. Adorneu cada recipient amb una o dues llesques del pa, prèviament torrat, i cobriu la superfície amb una cullerada de formatge ratllat. Introduïu la sopa al forn, fins que es dauri la superfície, i serviu-ho tot seguit.
Comentari dietètic
La sopa de ceba gratinada és un plat tradicional d’hivern. Els ingredients principals són la ceba i el brou. Per tal que la sopa sigui ben digestiva cal utilitzar un caldo desgreixat o bé un caldo vegetal. El pa torrat i el formatge afegeixen sabor i consistència a la sopa; de totes maneres, si aquests ingredients s’utilitzen solament per donar sabor, el valor energètic del plat és baix. Per les característiques dels ingredients, es pot considerar un plat adequat per a grans i petits. Com que és un primer plat força lleuger, permet combinar-lo amb un segon plat més consistent.