Primera edició: dimarts 8 de juliol de 15:00 a 17:00 hores

Els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) són trastorns psicològics greus que comporten alteracions de la conducta alimentària. La persona afectada mostra una forta preocupació amb relació al pes, la imatge corporal i l’alimentació, entre d’altres. A causa d’aquestes alteracions alimentàries, es poden desencadenar malalties físiques importants i, en casos extrems, poden arribar a provocar la mort (sent-ne les causes més freqüents el suïcidi o la desnutrició).
Aquesta sessió formativa vol sensibilitzar sobre els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), afavorir-ne la detecció precoç —clau per a un bon pronòstic— i promoure factors de protecció que contribueixin a una millor salut emocional i a la prevenció d’aquestes problemàtiques. També es promourà un estil de vida saludable basat en una bona alimentació i hàbits saludables, el foment de l’autoestima, el respecte per la diversitat corporal i el pensament crític davant la pressió estètica.
Contingut de l'espai de Condicions de salut de l'Escola de Salut Catalana
Inscripcions tancades
Aviat una nova edició.
Característiques
Durada: 2 hores lectives. Es reservarà una part final per a l’intercanvi de preguntes i comentaris entre participants i ponent.
Modalitat: seminari web síncron en línia a la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir al seminari s’enviarà trenta minuts abans de l’inici de la sessió. Totes les inscripcions rebudes dins del termini es consideraran admeses.
Destinataris: qualsevol persona interessada a conèixer millor els TCA.
Sense cost per als participants.
Docent: Sara Bujalance. Psicòloga especialitzada en trastorns de la conducta alimentària. Directora general de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia.
Avaluació: satisfacció dels participants.
Certificació: les persones connectades un mínim d’un 80% de la sessió rebran un certificat de participació. Els certificats expedits per l'Escola de Salut Catalana són un reconeixement a la participació ciutadana en les activitats formatives. En cap cas es poden equiparar a certificats obtinguts en activitats de formació continuada en l'àmbit professional.
Objectius
- Conscienciar sobre la importància de la detecció precoç en els TCA.
- Proporcionar eines i estratègies per a fomentar els factors de protecció com són l’autoestima, el respecte per la diversitat corporal, el foment d’un estil de vida saludable, ajudar a desenvolupar un sentit crític cap a la pressió social estètica, entre d’altres.
Continguts
- Què són els TCA? Característiques i dades actuals.
- Factors de risc i senyals d’alerta precoç.
- Rols en la detecció, suport inicial i acompanyament.
- Promoció d’hàbits saludables i benestar integral.
- Foment dels factors de protecció: autoestima saludable i imatge corporal positiva, habilitats socials, respecte per la diversitat corporal, desenvolupament d’un pensament crític davant la pressió social estètica, vincles afectius i bona gestió emocional.
- Recursos i circuits d’ajuda.