Segona edició: dijous 16 d'octubre de 16:30 a 18:30

Totes les persones tenen dret a decidir sobre la pròpia salut, també quan es tracta de salut mental. Actualment, tant des de Nacions Unides com des de l’Organització Mundial de la Salut es promou que l’atenció a la salut mental respecti la capacitat jurídica de les persones i un recurs bàsic per fer-ho és la Planificació de Decisions Anticipades (PDA). Aquest és un procés de diàleg deliberatiu i estructurat entre la persona, l’entorn i l’equip de professionals de la salut que, tenint en compte els seus valors i preferències, permet formular i planificar com es vol ser atès en moments de crisi o recaiguda. En aquest seminari s’ofereixen coneixements sobre què és la PDA, quins drets humans hi ha darrere, quines decisions s’hi poden incloure i com es pot preparar.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana en col·laboració amb el Pla Director de Salut Mental i Addiccions
Inscripcions a la segona edició
Obertes fins al 15 d'octubre.
Característiques
Durada: Dues hores.
Modalitat: Seminari web síncron en línia a la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir al seminari s’enviarà trenta minuts abans de l’inici de la sessió. Totes les inscripcions rebudes dins del termini es consideraran admeses.
Destinataris: Qualsevol persona que tingui interès a conèixer com pot exercir el dret a planificar anticipadament les seves decisions en salut mental i com deixar-les recollides en un document.
Sense cost per als participants.
Docent: Hernan Maria Sampietro. Psicòleg social, candidat doctoral a la Universitat de Barcelona i col·laborador del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut.
Avaluació: Satisfacció dels participants.
Certificació: Les persones connectades un mínim d’un 80% de la sessió rebran un certificat de participació. Els certificats expedits per l'Escola de Salut Catalana són un reconeixement a la participació ciutadana en les activitats formatives. En cap cas es poden equiparar a certificats obtinguts en activitats de formació continuada en l'àmbit professional.
Objectius
- Conscienciar sobre la rellevància de la Planificació de Decisions Anticipades en salut mental.
- Conèixer el procediment necessari per fer la Planificació de Decisions Anticipades.
Continguts
- La capacitat jurídica i el dret a decidir en salut mental.
- La Planificació de Decisions Anticipades (PDA) com a salvaguarda.
- Característiques distintives de la PDA.
- El consentiment anticipat i el rebuig anticipat.
- Les clàusules d’Ulisses: una salvaguarda dins de la salvaguarda.
- La implementació i avaluació de la PDA a Catalunya.
Edicions anteriors
Primera edició (maig 2025)
- Avaluació: el grau d'assoliment dels objectius va ser del 95,8% i la satisfacció amb la participació va arribar al 97,5%. El 70,4% dels participants van respondre l'enquesta de satisfacció.