Tercera edició: dijous 18 de setembre de 16:30 a 18:30

“Que no te la colin amb la salut: forma’t contra la desinformació”
Aquesta formació està orientada a oferir coneixements i recursos per identificar la informació falsa, enganyosa i errònia sobre salut que circula per xarxes socials i altres canals. L’objectiu és prendre decisions no basades en informació falsa que pot resultar perjudicial. L'activitat vol promoure un comportament responsable a l’hora de consumir i compartir informació sobre salut.
Contingut de l'espai de Rol actiu en salut de l'Escola de Salut Catalana
Inscripcions a la tercera edició
Obertes fins al 17 de setembre.
Característiques
Durada: 2 hores lectives.
Modalitat: seminari web síncron en línia a la plataforma Zoom. L’enllaç per accedir al seminari s’enviarà trenta minuts abans de l’inici de la sessió. Totes les inscripcions rebudes dins del termini es consideraran admeses.
Destinataris: qualsevol persona que vulgui aprendre a detectar la informació enganyosa o falsa en salut.
Sense cost per als participants.
Docent: Nereida Carrillo, doctora en Periodisme i Comunicació per la UAB, professora de Periodisme a la UAB i presidenta de l’associació d’educació mediàtica contra la desinformació Learn to Check.
Avaluació: satisfacció dels participants.
Certificació: les persones connectades un mínim d’un 80% de la sessió rebran un certificat de participació. Els certificats expedits per l'Escola de Salut Catalana són un reconeixement a la participació ciutadana en les activitats formatives. En cap cas es poden equiparar a certificats obtinguts en activitats de formació continuada en l'àmbit professional.
Objectius
- Adquirir coneixements i eines per tal de reconèixer informació falsa a l’espai digital.
- Identificar eines i recursos útils per contrastar informació en salut fiable.
- Reflexionar sobre un comportament responsable en el consum i compartició d’informació sobre salut.
Continguts
- La desinformació: què és i com ens afecta. Els riscos de la desinformació en salut.
- Com ens enganyen: les múltiples formes de la desinformació.
- Habilitats. Com contrastar una informació rigorosa i amb evidències científiques sobre salut. Com abordar les eines d'intel·ligència artificial sobre salut. Com examinar continguts de xarxes socials.
- I nosaltres, què podem fer?
Edicions anteriors
Primera edició (desembre 2024)
- Avaluació: el grau d'assoliment dels objectius va ser del 94,5% i la satisfacció amb la participació va arribar al 91%. El 77% dels participants van respondre l'enquesta de satisfacció.
Segona edició (abril 2025)
- Avaluació: el grau d'assoliment dels objectius va ser del 98,3% i la satisfacció amb la participació va arribar al 97%. El 95% dels participants van respondre l'enquesta de satisfacció.