
Tal i com es defineix a l’espai de benestar de l’Escola de Salut Catalana, el benestar és la situació en què es troben satisfetes totes les necessitats de les diferents dimensions de la vida d'una persona, incloent-hi aspectes físics, emocionals i socials. Nombrosos factors influeixen en la percepció que cada persona té del seu benestar.
Per conèixer el benestar de les persones, detectar els factors que el determinen i impulsar, així, polítiques públiques que millorin la qualitat de vida de la població, el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya va realitzar una enquesta en línia a una mostra aleatòria de 4.005 persones majors de 18 anys i residents a Catalunya.
Contingut de l'espai de Benestar de l'Escola de Salut Catalana
Resultats de l’indicador de benestar subjectiu en relació a la salut
- La mitjana global de satisfacció amb la vida és de 6,9 (sobre 10). Aquesta xifra s’incrementa amb l’edat, el nivell d’estudis i els ingressos.
- Les persones participants mencionen 12 factors que impacten en la percepció del seu benestar. Els percentatges de cada factor fan referència al volum de població que els esmenta:
- La salut (38,3%)
- La família (38,1%)
- La situació econòmica (34%)
- L’àmbit laboral (33%)
- La vida personal (28%)
- L’equilibri o benestar emocional (20%)
- El malestar emocional (6%)
- Els propòsits (6%)
- Els usos del temps i lleure (6%)
- El context polític i global (5%)
- L’habitatge (6,6%)
- La salut mental (3%).
- Les persones més satisfetes amb la vida destaquen aspectes relacionats amb la salut, la família, la vida personal i el benestar emocional. Les menys satisfetes posen més pes en els factors econòmics, el malestar i la salut mental.
- La meitat de la població (un 50%) té una percepció bona o molt bona de la seva salut.
- La satisfacció amb la vida augmenta a mesura que millora l’estat de salut. Les persones amb una autopercepció molt dolenta de la seva salut tenen una satisfacció amb la vida de 4,4; mentre que en el cas de les persones amb una autopercepció molt bona de la seva salut, aquest nivell de satisfacció s’incrementa fins al 7,8. Les persones que manifesten dificultats en relació amb alguna discapacitat o amb la salut mental, són les que estan menys satisfetes amb la vida (4,8 i 3,6, respectivament).
La salut, el determinant amb més impacte en el benestar de les persones
Segons els resultats de l’anàlisi dels factors que condicionen el benestar, la salut és el determinant que es menciona en major percentatge (38,3%) entre les persones enquestades. Aquest fet fa palesa la importància de l’alfabetització en salut, entesa com l’estat de les persones o les comunitats que han adquirit la capacitat d'obtenir, entendre, assimilar i utilitzar informació bàsica relacionada amb la salut o els serveis sanitaris, de manera que poden prendre decisions apropiades per millorar la salut personal i comunitària (termcat). Per dotar la ciutadania d’aquesta capacitat, s’ha creat l’Escola de Salut Catalana, un espai on adquirir habilitats i coneixements per mantenir, potenciar i millorar la salut, per així prendre decisions informades sobre aquesta i incrementar el benestar.