Ingredients per a 4 persones
- 800 g de patates farinoses
- 400 g de lluç
- 1 llimona
- 1 gra d’all
- 2 cullerades soperes de julivert fresc picat i/o coriandre
- Sal iodada i pebre
Elaboració
- Es pelen les patates, es netegen i es tallen a daus grossos.
- Es posen a coure amb aigua freda i sal fins que s’han estovat.
- Una vegada cuites, s’escorren bé i es passen pel passapuré.
- Es cou el peix al vapor durant uns 8-10 minuts.
- Es treuen la pell i les espines i s’esmicola.
- Quan el puré ja està fet, s’hi barreja la ratlladura i el suc de la llimona, el julivert i l’all picats, el peix, sal i pebre.
- Un cop s’ha refredat i, amb les mans una mica humides, es van fent els pastissos (tipus hamburguesa).
- Es couen en la paella antiadherent amb molt poc oli fins que agafin color o es fan al forn.
Suggeriment
En comptes de lluç es poden utilitzar altres tipus de peix blanc o, també, salmó.
Si agrada el picant es pot posar un bitxo fresc, picat i sense llavors, al puré.
Proposta de menú
- Poden constituir un plat únic acompanyats d’una bona amanida i de postres, pera cuita amb vi blanc.
- Una altra opció pot ser acompanyar-los d’una salsa de tomàquet, pastanaga i carbassó i, de postres, la fruita fresca en forma de macedònia, per exemple.
Comentari dietètic
El lluç és un peix blanc de sabor suau i textura delicada, per la qual cosa combina bé amb altres aliments de sabor més pronunciat. Aporta proteïnes de bona qualitat i poc greix, i és un aliment molt digerible.
Les patates aporten una quantitat variable d’energia, que depèn de la quantitat que se’n consumeixi i de la forma de cocció. La patata és un tubercle ric en hidrats de carboni i també conté vitamines, B i C, a més de diversos minerals. En aquesta recepta, les patates són l’ingredient principal i el que marcarà en gran mesura el valor nutritiu del plat.
Aquest tipus d’elaboracions suposen una alternativa atractiva d’oferir peix als infants.