
La marxa nòrdica és un tipus d’activitat física que consisteix a caminar a l’aire lliure amb l’ajuda de bastons especialment dissenyats per impulsar-se i augmentar el rendiment de la marxa.
Es va originar a Finlàndia com a mètode d'entrenament d'estiu per a esquiadors de fons, però ràpidament va guanyar popularitat com a activitat física beneficiosa per a persones de totes les edats i condicions físiques.
Contingut de l'espai de Benestar de l'Escola de Salut Catalana
Destaquem
-
Marxa nòrdica
(Obre en una nova finestra)
Cartell del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
Per a què?
La marxa nòrdica ofereix diversos beneficis per a la salut física, i el benestar mental i social:
- Augmenta el treball muscular: a diferència de la caminada tradicional, la marxa nòrdica implica l'ús actiu de la part superior del cos. Això la converteix en una activitat molt completa i efectiva per tonificar i enfortir la musculatura de braços i esquena.
- Millora el sistema cardiovascular: també eleva la freqüència cardíaca de manera moderada i augmenta la resistència aeròbica i la capacitat pulmonar.
- Aporta estabilitat i redueix l’impacte articular: l’ús de bastons ajuda a tenir un millor equilibri, distribueix el pes corporal i redueix l’impacte sobre les articulacions.
- Connecta amb la natura: la marxa nòrdica és una activitat a l’aire lliure que potencia el benestar i es pot fer en entorns naturals com parcs, platges o zones rurals.
- Genera comunitat: la marxa nòrdica és una oportunitat per fer activitat física en grup, ja que el ritme de la caminada permet socialitzar.
Per a qui està recomanada?
- Per a les persones que vulguin fer una activitat física d’intensitat moderada.
- Per a les persones amb problemes d’estabilitat o equilibri.
- Per a les persones que conviuen amb dolor articular o musculoesquelètic, ja que l’ús de bastons reparteix les càrregues de pes.
- Per a qualsevol que vulgui gaudir d’activitat física a l’aire lliure.
Com es fa?
Per practicar la marxa nòrdica de manera correcta i segura, és important seguir una tècnica adequada. Es recomana iniciar l'activitat amb un instructor o un grup de marxa nòrdica per aprendre la coordinació correcta dels moviments i l'ús dels bastons.
Aquesta activitat requereix bastons especials per a marxa nòrdica (algunes entitats en proporcionen), roba i calçat còmodes. Per tal de no variar els patrons de son, es recomana fer l’activitat física almenys dues hores abans d’anar a dormir.
Amb els vídeos que trobareu a continuació podeu aprendre a escalfar correctament i descobrir com iniciar-vos en la pràctica de la marxa nòrdica.
Vídeos tutorials
-
Sessió d'escalfaments per a la marxa nòrdica (Obre en una nova finestra)
Infermera virtual - Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)
Grups de marxa nòrdica
- Centres d'atenció primària (CAP): molts CAP ofereixen programes de marxa nòrdica com a activitat per promoure la salut. Consulteu amb el vostre professional de la salut per saber si el vostre CAP disposa d'aquesta activitat.
- Administracions, entitats i associacions: hi ha diverses entitats i associacions arreu del territori que organitzen grups de marxa nòrdica per a tots els nivells. Un exemple n’és el circuit del territori català de marxa nòrdica que organitza la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. També podeu informar-vos-en a l’ajuntament del vostre municipi.
Bibliografia
- Grup de treball de Marxa Nòrdica. Guia de Marxa Nòrdica. Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Barcelona, 2020.
- Dra Montserrat Romaguera Bosch La meva metgessa m’engega a passeig. Edicions experiència. Àreu, 2023.