Sabíeu que mantenir una relació estable amb el vostre professional d’atenció primària millora la vostra salut?
Quan pensem en l’atenció a la salut, sovint ho fem en termes de necessitats puntuals: una visita mèdica, una prova diagnòstica o un tractament. No obstant això, l’atenció sanitària és un procés continu que ens acompanya en les diferents etapes de la vida i per afavorir-la hi ha un element clau: la continuïtat de la cura, coneguda com a longitudinalitat en l’àmbit sanitari.
Contingut de l'espai de Condicions de salut de l'Escola de Salut Catalana
Què és la longitudinalitat?
La longitudinalitat és la relació continuada entre una persona i el seu equip de salut de referència, especialment amb la metgessa o metge de família. Aquesta relació va més enllà del moment concret de la consulta i té en compte el vincle, el tracte i l’acompanyament dels professionals de la salut. La continuïtat de la cura permet als professionals conèixer la persona, la seva història clínica i les seves circumstàncies al llarg del temps per abordar qualsevol problema de salut que pugui tenir i per ajudar-la a millorar el seu benestar.
Aquest vincle es construeix, sobretot, en els centres d’atenció primària per la seva proximitat a la comunitat. La seva tasca no es limita a diagnosticar i tractar, sinó que també inclou la prevenció, l’acompanyament i l’educació per a la salut tant individual com comunitària. Per això, la longitudinalitat és una aposta per una sanitat més social, eficient i propera.
Construir un sistema de salut més longitudinal és una responsabilitat compartida entre el sistema de salut i la ciutadania.
Per què és tan important?
Les persones que tenen un metge o metgessa de família de confiança ingressen menys a l’hospital, reben menys diagnòstics erronis i estan més satisfetes amb el sistema sanitari.
Aquesta relació de continuïtat facilita, per tant, decisions sanitàries més encertades. Quan un professional de salut coneix bé una persona, no només entén què li passa ara, sinó que té una visió de context i és capaç d’identificar canvis subtils o patrons que podrien passar desapercebuts en una atenció més fragmentada. Si la relació es trenca, la persona s'adreça més al servei d’urgències que al centre d’atenció primària.
La recerca internacional (consulteu la bibliografia) avala aquests beneficis. Un estudi realitzat a Noruega amb 4,5 milions de participants, per exemple, va demostrar que les persones que havien tingut una continuïtat assistencial superior als 15 anys reduïen la seva mortalitat en un 25% respecte de les que només havien tingut un any de relació amb el mateix professional. A més, una atenció longitudinal de més de 2 anys ja contribueix a disminuir les hospitalitzacions, les urgències no programades i la mortalitat.
La recerca demostra, a més, que la continuïtat assistencial per part del mateix equip d’atenció primària, tot i ser menys beneficiosa, també és positiva per a la salut de les persones.
D’altra banda, l’atenció longitudinal promou l'ús racional dels recursos sanitaris i contribueix, per tant, a la sostenibilitat del sistema de salut.
Què pot fer el sistema de salut per promoure-la?
El sistema de salut pot aplicar mesures i utilitzar eines per afavorir que als pacients els atengui el mateix professional de forma continuada en el temps. A banda del compromís dels professionals amb els pacients que tenen assignats, les condicions en què treballen també poden promoure aquesta continuïtat. Per exemple:
- Assignar un grup fix de pacients des del primer dia a cada professional nou perquè els pugui seguir atenent durant els anys següents.
- Eines com la programació per motius o el Planifi.cat (planificació de proves i visites dels pacients crònics): afavoreixen que l’organització dels centres d’atenció primària permeti programar les visites, sempre que sigui possible, amb el professional habitual.
Què pot fer la ciutadania?
Per afavorir la longitudinalitat, podeu seguir algunes recomanacions:
- Valoreu la continuïtat de la cura: mantenir una relació estable amb el vostre equip d’atenció primària, així com utilitzar les eines que us ofereixen per programar visites, és un recurs valuós que us ajudarà a mantenir la salut al llarg del temps i a reduir el nombre de visites als serveis d'urgències.
- Cuideu la vostra salut de manera proactiva: acudiu a les revisions, seguiu els consells de salut dels diferents professionals, expresseu les vostres preferències davant de les propostes de proves diagnòstiques o de tractament, i consulteu quan tingueu dubtes o necessiteu aclariments.
Recordeu
La longitudinalitat té un component social i de compromís mutu. No només es relaciona amb diagnòstics i tractaments, sinó que es tracta d’establir una relació de confiança, de tenir algú que us entengui més enllà del que diuen les proves mèdiques, algú que detecti els canvis subtils en la vostra salut perquè coneix el vostre historial i, sobretot, la vostra manera de ser i viure.
La longitudinalitat no hauria de ser, per tant, un concepte abstracte ni una teoria sofisticada, sinó una evidència social. Cal, per tant, tenir-ne consciència i implicar-s’hi amb l’adopció d’un rol actiu. I per fer-ho és important conèixer els beneficis que comporta no només per a la persona sinó també per a la comunitat, ja que contribueix a reforçar les xarxes de suport i a crear una atenció sanitària més cohesionada i sostenible.
En resum, tenir un equip que us coneix, us comprèn i us acompanya al llarg del temps us ajudarà a millorar la vostra salut.