Ingredients per a 8 persones
- 1 kg de canya de llom
- 2 kg de sal gruixuda
- 3-4 pomes mitjanes
- 1 pessic de nou moscada
- 1 branca de canyella
- pebre
- pell de llimona
Elaboració
- En una safata per al forn, allargada i de voreres altes, col·loqueu una base de sal, al damunt el llom i cobriu-lo totalment procurant que quedi ben compacte (si convé, humitegeu la sal amb una mica d'aigua).
- Poseu-ho al forn prèviament escalfat i deixeu-ho coure fins que la sal comenci a clivellar-se.
- Trenqueu la closca de sal i retireu la canya de llom.
- Peleu les pomes i traieu-ne el cor, talleu-les a quarts i col·loqueu-les en un cassó a foc baix amb un dit d'aigua, la pell de llimona i la branca de canyella.
- Deixeu-les coure fins que quedin ben toves.
- Retireu la pell de llimona i la branca de canyella i tritureu les pomes.
- Podeu afegir-hi una mica de nou moscada i de pebre.
- Talleu el llom en llesques ben primes i guarniu-lo amb la compota de poma mitjançant una mànega pastissera.
Comentari dietètic
Aquesta és una preparació senzilla i saborosa. La carn de porc és una carn vermella de la qual no convé abusar-ne (es recomana no menjar-ne més de 2 vegades a la setmana). La preparació a la sal no requereix l'addició de greix per a la cocció i permet que la canya de llom quedi molt tendra. El guarniment de compota de poma aporta al plat un contrast de sabors molt interessant, i és una manera diferent d’incorporar fruites de temporada als menús.
Aquest plat convé completar-lo amb un primer plat que ens aporti una bona ració d’hortalisses, així com que contingui algun aliment del grup dels farinacis, com l’arròs, la pasta, el cuscús, el pa, la patata o, fins i tot, els llegums.