Ingredients per a 8 persones
- 1 kg de llom de porc en una peça
- 2-3 taronges
- 50 ml de moscatell
- 3-4 cullerades soperes de pinyons
- 250 g de fulles d'enciams diferents (ruca, canonges, escarola, roure)
- Oli d'oliva verge
- Pebre negre
- Sal iodada
Elaboració
- Salpebreu la peça de llom i daureu-la ràpidament en una cassola.
- Escalfeu el forn a 180 °C, col·loqueu el llom en una safata i regueu-lo amb una mica d'oli.
- Deixeu-lo coure aproximadament uns vint minuts.
- Prepareu en un got de 250-300 ml, el suc d'una taronja, dos dits de moscatell i dos dits més d'aigua.
- Afegiu-hi els pinyons per tal que es vagin macerant.
- Tombeu la peça de llom i regueu-la amb el preparat del got.
- Deixeu-lo coure uns vint minuts més, tot mullant la peça de carn amb el suc.
- Talleu unes rodanxes molt primes de taronja i col·loqueu-les per damunt de la carn, deu minuts abans d'acabar la cocció.
- Talleu la carn en rodanxes ben primes, afegiu-hi la salsa de taronja i pinyons de la safata i guarniu el plat amb la barreja d'enciams.
Comentari dietètic
La recepta que us proposem és un segon plat saborós, de fàcil preparació i original, ja que incorpora la fruita, taronges, entre els ingredients. La carn de porc és una carn vermella de la qual no convé abusar-ne (es recomana no menjar-ne més de 2 vegades a la setmana), i aquesta peça, el llom, és molt magre. Pot resultar una bona opció per a algun dels àpats festius d’aquesta època de l’any. La guarnició, a base de diferents tipus d'enciams, contribueix a l’aportació d’hortalisses en el menú. Igualment, es recomana que el primer plat estigui compost per una combinació de farinacis (arròs, pasta, llegum, patata, etc.) i d’hortalisses i, les postres, per fruita fresca de temporada.