Ingredients per a 4 persones
- 12 fulls de pasta de lasanya
- 1 col llombarda
- 1 ceba grossa
- 4 grans d’all
- 1 kg de tomàquets madurs (tomàquet triturat en conserva, si no és temporada de tomàquet)
- 50 g de formatge ratllat
- 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
- 1 pessic de nou moscada
- 1 pessic de comí mòlt
- pebre i sal iodada
Elaboració
- Es posa a coure la pasta amb aigua abundant, bullent i salada. Quan és cuita, es retira, s’escorre i s’estén damunt d’un drap net.
- Es tallen els tomàquets a trossos petits (o s’utilitza el tomàquet triturat) i es posen a coure en un cassó amb 2 cullerades soperes d’oli (i una mica de sal, si es vol). Passats uns 20 minuts, es retira del foc i es passa pel passapuré, per obtenir una salsa de tomàquet homogènia.
- En una cassola se sofregeix la ceba pelada i tallada fina amb l’oli durant uns 5 minuts.
- S’hi afegeix la col neta i tallada fina i els alls pelats i picats.
- Es condimenta amb pebre, comí i nou moscada, i es cou fins que la col sigui tova, durant uns 15-20 minuts.
- S’unta una plata que pugui anar al forn amb oli, i s’hi col·loca una base de làmines de pasta, al damunt una capa amb el farcit de col, i s’alternen capes fins que s’acaba amb una de pasta.
- Es cobreix tot amb la salsa de tomàquet i, al damunt, s’hi posa el formatge ratllat.
- Es gratina al forn fins que s’enrosseixi.
Comentari dietètic
Aquest plat pot esdevenir un primer plat molt elegant. Aporta una bona ració d’hortalisses i les espècies li confereixen un toc mediterrani interessant.
Si es vol que el plat no incorpori cap aliment d’origen animal, es pot substituir el formatge ratllat per pa ratllat o ametlles picades. També es pot utilitzar el formatge i/o un bon grapat d’ametlles picades per al gratinat, aportant, d’aquesta manera, un valor proteic, que farà que la preparació no requereixi segon plat. Es pot acompanyar amb una bona amanida i fruita fresca de postres.
Data d'actualització:
26.09.2023