Ingredients per a 4 persones
- 400 g de mongetes vermelles cuites
- 1 kg de tomàquets madurs
- 1 albergínia
- 1 pebrot vermell
- 2 cebes vermelles o de Figueres
- 2-3 grans d’all
- 50 g de parmesà
- 2 cullerades soperes de comí
- Mitja cullerada sopera d’orenga
- 5 cullerades soperes d’oli d’oliva
- Sal iodada i pebre
Elaboració
- Es talla l’albergínia a daus, es deixa amb aigua i sal uns 10 minuts, s’escorre i s’eixuga.
- Es neteja el pebrot, se’n treuen les llavors i es talla a tires fines.
- Es cou la ceba pelada i tallada fina dins d’una cassola amb 4 cullerades soperes d’oli durant 5 minuts.
- S’hi afegeixen el pebrot i els alls picats, i es deixa coure tapat uns 5 minuts.
- Es ratllen uns 200 g de tomàquet i s’afegeixen a la cassola juntament amb l’albergínia, l’orenga, el comí, sal i pebre, i es deixa coure destapat uns 10 minuts més.
- S’escalfa el forn a 190 °C.
- S’afegeixen les mongetes a la cassola i es posa tota la barreja dins d’una plata que pugui anar al forn.
- Es tallen els tomàquets restants a rodanxes i es col·loquen pel damunt. Se salpebra i s’unta amb l’oli restant.
- Es cou al forn, a 180 °C, durant 40-45 minuts.
- Es treu la plata del forn, s’empolsa amb el parmesà, i es torna a enfornar uns 10 minuts més.
Comentari dietètic
El plat que us proposem pot constituir un segon plat, pel seu contingut en proteïnes procedents del llegum i del formatge, que millora la qualitat proteica de les mongetes. Es pot considerar que la guarnició del segon plat hi està integrada, ja que incorpora una quantitat important d’hortalisses. Pels ingredients, sobretot els llegums i les hortalisses, és un plat molt ric en fibra, així com en minerals com ara el calci, potenciat per la presència del formatge.
L’oli d’oliva, l’orenga i el comí acaben de donar un toc molt mediterrani a la recepta. Un segon plat tan contundent i ric en els principals nutrients només necessita un primer plat lleuger, que serveixi d’aperitiu (crema de verdures, amanida, brou o consomé, etc.) i una peça de fruita de postres.