INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
- 300 g de remolatxa
- 300 g de pastanaga
- 150 g de ceba
- 1 all
- Oli d’oliva verge
- Vinagre de poma
- Pebre negre i sal iodada
ELABORACIÓ
Es pot fer la mateixa elaboració amb dues versions: una sense all i ceba, i un altre que incorpori aquests dos ingredients.
- Es netegen i es pelen les pastanagues i les remolatxes, es tallen a daus grans.
- Es couen en aigua bullent a foc mitjà, uns 15 minuts.
- Es retiren del foc, es reserva l’aigua de la cocció i es deixen refredar les verdures (per fer-ho més ràpid es poden barrejar amb aigua amb gel). Es guarden a la nevera.
- Es pelen i es tallen les cebes a tires, se saltegen, i es reserven també a la nevera.
- Es trituren la pastanaga i la remolatxa amb l’aigua de la cocció (tot ben fred), s’hi afegeix l’oli, el pebre negre i, si es vol, una mica de sal. En funció de la textura, s’incorpora més aigua o oli, i ja es disposa de la primera versió.
- Ara, si es vol la versió amb tots els ingredients, s’incorporen la ceba, l’all cru i el vinagre de poma. Es tritura i se serveix.
COMENTARI DIETÈTIC
Quan la calor arriba abans que els tomàquets, aquest gaspatxo de remolatxa és una molt bona alternativa. Aquesta preparació suposa una bona aportació d’hortalisses, amb tots els seus nutrients d’interès. Es poden afegir unes fulles de menta fresca, d’alfàbrega, o uns crostons petits de pa torrat. Pel fet de ser una recepta molt lleugera, es pot acompanyar d’un altre plat més complet que contingui llegums, o bé pasta o arròs amb petites porcions d’aliments proteics (carn, peix o ous), per exemple.
Recepta de Nani Moré (Menjadors Ecològics)