
Us heu sentit millor després de...
- Anar al teatre o a un concert?
- Cantar en una coral?
- Implicar-vos en l’organització d'activitats del barri?
- Dibuixar les muntanyes del lloc on viviu?
- Anar al club de lectura de la biblioteca?
La cultura i l’art formen part de la nostra vida quotidiana i són una excel·lent opció per desconnectar de les obligacions diàries i passar una bona estona. Tanmateix, els beneficis d’aquest tipus d’activitats van més enllà del gaudi del temps de lleure: participar-hi té un impacte directe en el benestar i influeix positivament en la salut mental i física.
Contingut de l'espai de Comunitats saludables de l'Escola de Salut Catalana
Més informació
L’art i la salut, una connexió avalada per la ciència
La saviesa popular ja ha identificat la relació entre l’art i la salut. En els darrers anys, la comunitat de professionals de la salut ha començat a aprofundir-hi amb l’elaboració d’estudis que demostren aquest vincle. El 2019, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publica un informe que recull evidències científiques sobre el paper transformador de les arts en la salut i el benestar. Aquest estudi conclou que la participació en activitats artístiques contribueix a la promoció de la salut, la prevenció de malalties i la gestió i tractament de diverses condicions de salut. A més, fa una crida a:
- Reconèixer la creixent evidència sobre el paper de les arts en la millora de la salut i el benestar.
- Valorar el potencial de la participació en activitats artístiques per a la salut.
- Fomentar una col·laboració entre els àmbits de l’art i la salut.
El potencial de la participació en activitats artístiques per a la salut
Les arts en salut es poden utilitzar des d’un doble vessant:
- Un recurs de suport terapèutic. Per exemple, l’equip de professionals de la salut pot recomanar a una persona amb problemes respiratoris que canti en una coral o toqui un instrument de vent per augmentar la seva capacitat respiratòria.
- Una eina per a la millora del benestar físic i mental. Aquesta visió ens acosta a un model de salut positiva, que promou la realització d’activitats beneficioses per a la ment i el cos, l’adquisició d’hàbits saludables i la corresponsabilitat en la gestió de la pròpia salut.
La cultura, una necessitat per a una societat saludable
D’altra banda, l’accés a la cultura és un dret fonamental i una peça clau en la construcció d’una societat saludable. Promoure la creació i la participació cultural no només enriqueix la vida individual, sinó que també reforça la cohesió social i el benestar col·lectiu. La cultura ens connecta, ens fa sentir acompanyats i enforteix el sentit de comunitat en les nostres viles i ciutats.
Projectes i iniciatives per integrar les arts en el sistema de salut
Com es pot aconseguir que l’art formi part activa del sistema de salut? La resposta comença per reconèixer el seu valor i donar-li l’espai que necessita.
Un exemple és el programa d’Arts i Salut de l’Institut Català de la Salut que, d’acord amb l’evidència científica, integra les arts en l’àmbit sanitari per millorar la salut i el benestar. Aquesta iniciativa fomenta la prescripció social, impulsa projectes en centres d’atenció primària i hospitals, i sensibilitza professionals perquè incorporin l’art com a recurs per a la millora de la prevenció i el tractament de malalties i de la qualitat de vida.
Una altra iniciativa en aquesta línia és la de l’Escola de Salut Catalana que, durant els últims dos anys, ha organitzat activitats participatives vinculades amb la música i les arts plàstiques per a persones que conviuen amb una malaltia minoritària. Les activitats, realitzades en el marc de l’acte commemoratiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries que organitza el Departament de Salut, es van recollir en vídeo.
Les activitats participatives d’arts i salut de l’Escola de Salut Catalana, en vídeo
Recordeu
La cultura i l’art són elements clau per potenciar el benestar individual i social. Integrar l’art i la cultura en el sistema de salut esdevé, així, una oportunitat per millorar la qualitat de vida i el benestar col·lectiu.