• Inici
  • Ètica de la prevenció: qüestionant vells escenaris

Ètica de la prevenció: qüestionant vells escenaris

Grup d’Ètica de la CAMFiC

Aquest nou document del Grup d’Ètica de la CAMFiC pretén fonamentalment afavorir la reflexió dels professionals de la salut, des del punt de vista de l’ètica, respecte al tema de la prevenció. Reflexionar sobre el risc de medicalització progressiu de la població, dels perjudicis que podem causar i, alhora, de la iniquitat que pot suposar desviar recursos, humans i econòmics a atendre i tractar persones, que no ens caldria atendre per la seva condició de sanes.

Hi trobareu comentaris i reflexions sobre aquestes i altres questions respecte a les les activitats de prevenció a l’atenció primària:

  • Totes les activitats mèdiques, també les preventives, poden comportar beneficis i danys. Els danys d’un programa preventiu són immediats, els beneficis triguen més temps a aparèixer.
  • L’actitud “quaternària”, en el sentit d’evitar els danys provocats per l’activitat mèdica excessiva i innecessària, s’ha de convertir en una activitat cabdal tant en els camps curatiu, diagnòstic i terapèutic com en el camp de la prevenció.
  • Les activitats preventives poden medicalitzar la població sana i això ja és per si mateix un dany. La possibilitat de convertir en malaltia la normalitat és perillós i maleficent.
  • L’autonomia també s’ha d’aplicar en les propostes preventives i s’ha de donar al pacient tota la informació respecte a la prova plantejada, tant dels beneficis potencials com dels riscos, i facilitar així la decisió informada.
  • Tenim l’obligació d’aplicar-nos, com a professionals, mesures preventives que siguin útils per no transmetre malalties als nostres pacients.
  • Les desigualtats socials tenen més impacte sobre la salut que la majoria dels factors de risc convencionals.

Cal ser crític, també, amb la prevenció, perquè no sempre prevenir és millor que curar. I cal ser molt prudent a l’hora d’adjudicar un factor de risc o un diagnòstic a una persona: pot ser maleficient.

Data d'actualització:  26.06.2018