“Si els determinants de la salut són majoritàriament socials, les solucions hauran de ser socials.”
Michael Marmot (professor d’epidemiologia i salut pública de la University College de Londres).
Quan es parla de salut es tendeix a centrar la mirada en l'atenció sanitària i tot el que s'organitza al voltant d'aquesta (recursos hospitalaris i centres de salut, professionals, medicaments, etc.). No obstant això, el 80% dels factors que determinen la nostra salut es troben fora del sistema sanitari. L’alimentació, l’exercici físic, on vivim i fins i tot les nostres relacions socials tenen un gran pes a l’hora de mantenir-nos sans.
En aquest context, els determinats socials de la salut són, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les circumstàncies en les quals les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen. Així, fan referència tant a les característiques dels individus, les famílies i el medi social, cultural i ambiental, com als serveis de salut i als factors socials, polítics i globals. Alguns exemples d’aquests determinants són: la situació econòmica, les condicions de l'habitatge, l’estructura familiar, la xarxa de relacions socials, l’adaptació de l'entorn urbanístic (rural/urbà), l’accés al món digital (ús de dispositius digitals) i les condicions de mobilitat.
D’altra banda, en les últimes dècades s'han acumulat evidències de la influència que l'estructura social i les seves xarxes tenen en la salut. Per enfortir aquestes xarxes i promoure, alhora, l'establiment de vincles i compromisos socials, la salut comunitària és fonamental.
Contingut de l'espai de Comunitats saludables de l'Escola de Salut Catalana
Què és la salut comunitària?
La salut comunitària és l’expressió col·lectiva de la salut individual i grupal en una comunitat definida, i està condicionada pels determinants socials de la salut. Consisteix a:
- Identificar els actius de la comunitat. Un actiu és un recurs que dona salut i benestar a les persones o els grups d’una comunitat. Persones, entorns, equipaments i activitats comunitàries poden ser actius.
- Identificar les necessitats de la comunitat, d’acord amb els determinants socials als quals està exposada. I en cas de detectar necessitats que no es poden cobrir, crear projectes comunitaris que hi donin resposta.
- Fer participar la comunitat perquè sigui protagonista del procés.
Acció comunitària en salut
L’acció comunitària en salut és el conjunt d'actuacions i recursos destinat a:
- preservar i millorar el benestar físic i la salut mental d'una comunitat.
- reduir les desigualtats socials.
- utilitzar de manera òptima els serveis sanitaris i socials.
I per assolir aquests objectius ha de comptar amb la participació i la implicació de tots els membres de la comunitat i el conjunt de professionals.
Un exemple d’acció comunitària en salut seria la creació d’un hort urbà al barri:
“La demanda que porta temps coent-se a la plaça ha arribat a la taula de salut comunitària. El veïnat reclama donar ús a un espai verd per dinamitzar un hort urbà. Entre les persones del grup motor hi ha qui acumula experiència en conrear, en emergència climàtica o en treballar la fusta, i així, entre la suma sinèrgica de totes elles tenen el coneixement i les ganes per crear un espai comunitari de sobirania alimentària i agrícola. Així doncs, es reforesta un espai urbà amb un impacte en la qualitat de l’aire de l’entorn i es converteix en un espai de trobada intergeneracional.”
Qui pot fer salut comunitària?
Qualsevol dels protagonistes que formen part i intervenen en la comunitat pot impulsar, proposar o reconduir processos comunitaris:
- Ciutadania, tant les seves agrupacions socials (associacions i grups formalment i informalment constituïts) com altres persones, especialment aquelles amb lideratge social.
- Administracions públiques (local, autonòmica, estatal), de les quals depèn la planificació, els recursos i el finançament. L'administració local és la que té més contacte directe amb la ciutadania i pot ajudar que la població participi activament.
- Recursos professionals i tècnics que es relacionen de forma directa i diària amb la població a través dels diferents serveis, programes i prestacions (educatives, socials, sanitàries, econòmiques, culturals…).