Ingredients per a 4 persones
- 12 costelles de xai d’una tira
- 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
- 1 cabeça d’alls
- 1 brot de romaní fresc
- 800 g de mongetes seques cuites
- 400 g de cors de carxofa
- 1 iogurt natural
- 1 cullerada de postres de mostassa
- pebre negre i sal iodada
Elaboració
- Escalfeu el forn a 180 °C.
- Condimenteu la carn amb pebre (i sal, si voleu). Poseu-la al forn juntament amb la cabeça d’alls untada amb oli. Coeu-ho durant 20-25 minuts.
- Mentrestant, coeu els cors de carxofa al vapor.
- Peleu i daureu els alls en una paella amb oli i romaní picat. Afegiu-hi les mongetes i les carxofes tallades a grills. Tapeu-ho i coeu a foc suau durant uns minuts, seguidament incorporeu el iogurt i la mostassa.
- Rectifiqueu de pebre (i de sal, si es desitja) i, si cal, afegiu l’aigua de la cocció de les carxofes.
- Talleu les costelles i serviu-les damunt l’amanida de mongetes i carxofa. Decoreu el plat amb romaní fresc.
Comentari dietètic
Aquesta recepta melosa i original, gràcies a la combinació del xai amb les mongetes seques i les carxofes. Tot i que el xai és una carn vermella i grassa de la qual no s’ha d’abusar, el fet de presentar-la amb llegums i carxofes és una bona manera d’enriquir el contingut del plat.
Un plat lleuger de primer (com un consomé vegetal amb hortalisses a la juliana) i fruita de postres ajuden a equilibrar el menú.
Proposta de menú
- Consomé vegetal amb hortalissa a la juliana.
- Costelles de xai rostides amb amanida tèbia de mongetes seques i carxofa amb romaní.
- Mandarina