Ingredients (per a 4 persones)
Per a les quatre coques
- 200 g de farina
- 65 ml d’aigua
- 5 cullerades soperes (50 ml) d’oli d’oliva verge
- Sal iodada
Per al guarniment:
- 200 g de mató
- 4 sardines fresques
- 1 tomàquet
- Enciam
- Oli d’oliva verge
- Sal iodada
Preparació:
Per fer les coques:
Es barregen tots els ingredients fins a integrar tot el conjunt i aconseguir una massa homogènia. S’estiren amb un corró, es tallen 4 porcions individuals (rectangles de 15x10 cm aproximadament) i s’enfornen a 180 °C durant 20 minuts. Es deixen refredar.
Per guarnir les coques:
- Es filetegen i desespinen les sardines. Es reserven.
- Es bat el mató amb un raig d’oli i, si es vol, s’hi afegeix un punt de sal.
- S’unten les coques amb una mica de mató, i a sobre s’hi posen dos filets de sardina.
- Es fileteja el tomàquet tan prim com sigui possible. Es posen un parell de talls de tomàquet sobre les sardines.
- S’enforna a 180 °C durant deu minuts, només perquè es coguin les sardines i el tomàquet.
- Fora del forn, amb la crema de mató dins una mànega, es decora amb uns punts la superfície de la coca.
- Es guarneix el plat amb una mica d’enciam.
Nota: en temporada de cireres, es pot decorar amb trossets de cireres espinyolades. A l’estiu, es pot utilitzar préssec, i en altres èpoques es poden seleccionar altres fruites de temporada.
Comentari dietètic
Aquesta variació de la coca de recapte tradicional és una proposta més subtil i original amb productes d’estiu. Pot formar part d’un aperitiu, d’un primer plat o fins i tot d’un segon plat. Gràcies a la diversitat d’ingredients, resulta una proposta completa, tot i que en petita quantitat, per tant, suau i molt gustosa.
El menú es pot completar amb una crema freda de tomàquet amb rostes i ou dur per exemple. Per a les postres, us proposem una macedònia de préssec amb menta.
Adaptat d’Ada Parellada. Restaurant Semproniana de Barcelona