
Ingredients (per a 4 persones)
Per a les quatre coques
- 200 g de farina
- 65 ml d’aigua
- 5 cullerades soperes (50 ml) d’oli d’oliva verge
- Sal iodada
Per al guarniment:
- 200 g de mató
- 4 sardines fresques
- 1 tomàquet
- Enciam
- Oli d’oliva verge
- Sal iodada
- Cireres o préssec (opcional)
Elaboració per fer les coques:
- Barregeu tots els ingredients fins a obtenir una massa homogènia.
- Estireu amb un corró i talleu-la en 4 porcions individuals (rectangles de 15x10 cm aproximadament)
- Enforneu-les a 180 °C durant 20 minuts i deixeu-les refredar.
Elaboració per guarnir les coques:
- Filetegeu i desespineu les sardines.
- Bateu el mató amb un raig d’oli i, si voleu, un punt de sal.
- Unteu les coques amb una mica de mató, i a sobre poseu dos filets de sardina.
- Talleu el tomàquet tan prim com sigui possible i poseu-ne un parell de talls damunt les sardines.
- Enforneu a 180 °C durant 10 minuts, just perquè es coguin les sardines i el tomàquet.
- Traieu-les del forn, i un cop fora, amb la crema de mató dins una mànega pastissera, decoreu amb uns punts la superfície de la coca.
- Guarniu el plat amb una mica d’enciam.
Nota: en temporada de cireres, es pot decorar amb trossets de cireres espinyolades. A l’estiu, es pot utilitzar préssec, i en altres èpoques es poden seleccionar altres fruites de temporada.
Comentari dietètic
Aquesta coca és una variació original de la coca de recapte tradicional amb productes d’estiu. Pot formar part d’un aperitiu, d’un primer plat o fins i tot d’un segon plat. Gràcies a la diversitat d’ingredients, resulta una proposta completa, tot i que en petita quantitat, per tant, suau i molt gustosa. Incorporar fruites dins dels diferents àpats és una molt bona forma d’augmentar-ne el consum i d’obtenir plats més originals i diversos.
El menú es pot completar amb una crema freda de tomàquet amb rostes i ou dur per exemple. Per a les postres, us proposem una macedònia de préssec amb menta.
Adaptat d’Ada Parellada. Restaurant Semproniana de Barcelona.