Ingredients (per a 4 persones)
Per fer la massa:
- 1/2 kg de farina de blat (preferiblement integral)
- 50 g de llevat
- Aigua
- 2 rovells d'ou
- Oli d'oliva verge i sal iodada
Per al guarniment:
- 2 pebrots
- 2 albergínies
- 2 cebes
- 1 carbassó
- 2 tomàquets
- 1 o 2 arengades (també poden ser filets de sardina fresca)
- Oli d'oliva verge, julivert, pebre negre.
Preparació:
- Netejar els pebrots, les albergínies, el carbassó i pelar les cebes, per posar-les a escalivar al forn durant 45 minuts o 1 hora, aproximadament.
- Un cop cuites les hortalisses, treure-les del forn i deixar-les refredar.
- Preparar la massa per a la coca: agafar la farina i posar-la en un bol gran.
- Posar la farina fent un forat al centre del bol, com si fos un volcà.
- Tirar-hi el llevat per sobre, els rovells d'ou al centre i una mica d'aigua, i remenar-ho, afegint-hi més aigua si cal.
- Un cop feta la pasta per a la massa, estendre-la en el marbre net i treballar-la amb les mans i una miqueta d'oli d'oliva, i deixar-la reposar uns 10 minuts a la nevera.
- Mentrestant, agafar les verdures ja fredes, pelar-les, tallar-les a tires i tallar el tomàquet a rodanxes. Reservar-ho tot a la nevera.
- Treure la massa de coca de la nevera i tornar-la a treballar, aplanar-la amb un corró i posar-la en una safata de forn.
- Amanir-la amb una mica d'oli d'oliva verge, posar-hi el tomàquet cru, les verdures a tires i, si s'escau, les arengades tallades a trossos.
- Finalment, posar-ho al forn amb un raig d'oli d'oliva verge a 190 °C durant uns 25-30 minuts.
Comentari dietètic
La coca de recapte és una de les receptes tradicionals més conegudes de la cultura gastronòmica catalana, en especial de la zona de Lleida, i té moltes variants. És un plat molt complet, ja que inclou els tres grups bàsics d’aliments que es recomana que estiguin presents en els àpats principals: hortalisses, farinacis (la massa) i proteics, en menor proporció. Les coques de recapte són molt típiques amb arengades, però també amb sardines, o amb llonganissa. La coca és una preparació de base que admet múltiples ingredients, semblant a la “pizza” però sense afegir formatge.
Per tal de proposar un menú equilibrat, es pot afegir un entrant que completi l’aportació d’hortalisses i d’aliments proteics, com per exemple una amanida amb tonyina o ou dur, un empedrat de llegums, o un gaspatxo amb ou dur ratllat. Per postres, s’aconsella escollir qualsevol de les múltiples varietats de fruita d’estiu que hi ha disponibles durant la temporada.