Ingredients (4 persones)
- 12 peces de pasta de caneló
- Un quilo d’espinacs
- Dos grans d’all.
- 40 g de panses sense pinyol
- 40 g de pinyons
- 100 g de formatge ratllat emmental
- 4 cullerades soperes oli d’oliva verge i sal
Per a la beixamel:
- Un litre de llet
- 60 g de mantega
- 60 g de farina (de blat o de blat de moro)
- Sal, pebre blanc i nou moscada
Preparació
Després de bullir els espinacs (amb poca aigua), s’han de reservar, ben escorreguts.
Poseu l’oli al foc i enrossiu els pinyons. Poseu-hi també les panses, per tal que s’inflin.
Reserveu-ho tot i, a la mateixa cassola, trinxeu els alls en trossos molt petits. Seguidament, hi heu de posar els espinacs i els fruits secs, tot ben barrejat.
Heu de coure la pasta i deixar-la refredar, cada peça per separat, sobre una superfície ben neta.
Ompliu els canelons amb la massa preparada d’espinacs i cargoleu-los. Poseu-los en una safata de forn —untada prèviament amb una mica d’oli— i regueu-ho tot amb abundant beixamel no massa espessa. Poseu-hi el formatge ratllat per sobre i enrossiu-ho al forn.
Per fer la beixamel
Desfeu la mantega en un cassó a foc lent. Heu d’afegir-hi la farina (de blat o de blat de moro) i coure-ho 3-4 minuts a foc lent mentre es remena amb una batedora de mà o una cullera de fusta. La barreja anirà canviant de color i s’anirà enfosquint, senyal que la farina es va torrant. Deixeu-ho refredar a temperatura ambient. En un altre cassó, poseu a escalfar la llet.
Quan la llet estigui a punt de bullir, abaixeu el foc i incorporeu-hi el roux anterior mentre es remena amb una batedora de mà.
Deixeu-ho coure 10 minuts a foc lent sense que deixi de bullir, remenant tota l’estona per evitar que s’enganxi la beixamel al fons del cassó i per tal que el roux quedi ben integrat amb la llet. Veureu que, a poc a poc, la beixamel es va espessint. Important: si us sembla que us queda una mica líquida, no us preocupeu. En refredar-se, quedarà força més espessa. Passats els 10 minuts, quan la beixamel estigui a punt, la podeu salpebrar al gust, ratllar-hi nou moscada i remenar de nou.
Comentari dietètic
A casa nostra són més tradicionals els canelons de rostit però, tenint en compte que aquests dies sovint es fa un consum massa elevat de carns i peixos, aquesta és una molt bona alternativa; més lleugera i molt saborosa. Per la quantitat de llet i formatge que incorpora el plat, amb un brou i una bona amanida refrescant, els canelons d’espinacs també poden ser un plat únic, o bé poden anar acompanyats d’un segon lleuger. Per la composició i la textura del plat, és molt adequat per a tots els comensals. Es pot fer una versió vegana d’aquest plat, substituint la llet per beguda vegetal, la mantega per oli d’oliva verge i el formatge per pa ratllat.