Ingredients per a 1 persona
- 8-10 calçots
- Oli d’oliva verge
- Pebre negre i sal iodada (o bé salsa romesco o de calçots)
Elaboració
- Talleu les arrels dels calçots.
- Retireu les tiges verdes i deixeu exclusivament la part blanca del calçot (uns 15-20 cm).
- Traieu la primera capa de la part blanca, que sol tenir terra.
- Renteu els calçots sota l’aixeta amb força aigua.
- Escalfeu el forn a 200 °C.
- Poseu els calçots nets en una safata de forn amb un rajolí d’oli. Coeu-los durant 10 minuts, gireu-los i deixeu-los coure 10 minuts més, fins que quedin daurats, tous i melosos.
- Amaniu-los amb una mica de pebre negre, un rajolí d’oli d’oliva verge i, si es vol, una mica de sal. També poden anar acompanyats d’un parell de cullerades de salsa romesco o salsa de calçots.
Comentari dietètic
El calçot és una varietat de ceba tendra de sabor molt suau, ideal per a totes les edats.
Els calçots al forn poden servir com a primer plat, sols o acompanyats, per exemple, de patates al forn. També es poden fer servir com a guarnició: 4-5 calçots són una bona ració per acompanyar un segon plat.
A més, se’n pot aprofitar tot! Les fulles més verdes, ben netes, es poden afegir en els brous i les parts verdes més tendres, sofregides per a truites o remenats d’ou.