Ingredients per a 1 persona
- 8-10 calçots
- Oli d’oliva verge
- Pebre negre i sal iodada (o bé salsa de calçots)
Elaboració
- Tallar les arrels.
- Tallar les tiges verdes i deixar exclusivament la part blanca del calçot (entre 15-20 cm).
- De la part blanca del calçot, treure la primera capa, que sol tenir terra.
- Netejar sota l’aixeta amb aigua abundant.
- Escalfar el forn a 200 °C.
- Posar les parts blanques i netes dels calçots en una safata al forn, amb un rajolí d’oli. Al cap d’aproximadament uns 10 minuts, tombar-los i deixar-los coure 10 minuts més, fins que quedin lleugerament daurats, ben tous i melosos.
A punt per servir, amanits amb una mica de pebre negre, un rajolí d’oli d’oliva verge i, si es vol, una mica de sal. També poden anar acompanyats d’un parell de cullerades de salsa romesco o salsa de calçots.
Comentari
El calçot és un tipus de ceba tendra de sabor molt suau. És una hortalissa recomanada per a totes les edats.
Els calçots al forn poden ser un bon primer plat, sols o acompanyats, per exemple, de mitja patata, també cuita al forn. 4-5 unitats també poden ser una bona guarnició de segon plat.
Del calçot, es pot aprofitar tot! Les fulles més verdes, ben rentades, es poden coure en els brous. La part del mig, més carnosa, si es treuen les dues capes externes, es pot tallar i coure per a truites i sofregits.