INGREDIENTS PER A 4-6 PERSONES
- 12 calçots
- 7 ous
- 500 ml de llet
- 200 g de farina de cigrons o de blat de moro (aptes per a persones amb celiaquia)
- 80-100 ml d’oli d’oliva verge
- 10 g de “carn” de Nyores
- 10 g de pebre vermell dolç
- oli d'oliva verge (per fregir)
- sal iodada
PREPARACIÓ
- Posar un cassó al foc amb la llet. Quan arrenqui el bull, retirar del foc i afegir l'oli, la farina, el pebre vermell i la carn de nyores, tot de cop.
- Amb l'ajuda d'una espàtula, barrejar bé fins a aconseguir una massa espessa i lligada, que se separi de les vores i de l'espàtula.
- Deixar temperar la massa i afegir-hi els ous, d'un en un. El conjunt ha de quedar com una crema pastissera ben espessa.
- Netejar els calçots ja fets a la brasa o al forn. Treure la part verda i tallar a rodanxes fines la part blanca. Un cop fet, afegir a la massa reservada.
- Escalfar una paella (o millor un pot) amb oli d'oliva verge abundant. Quan l'oli estigui ben calent (però que no fumegi), amb l'ajuda d’una cullera, anar agafant porcions de massa i fregir els bunyols fins que quedin daurats.
- Retirar i deixar sobre paper absorbent per eliminar l'excés d'oli.
- Es poden servir acompanyats de salsa romesco.
Recepta de Josep Martín
Restaurant “El Palau Vell” (Sant Andreu de la Barca)
COMENTARI DIETÈTIC
Aquesta recepta ofereix una nova manera de menjar calçots, diferent de la tradicional i molt adaptada a les possibilitats de les llars. Augmentar el consum d’hortalisses, un dels objectius de l’Any internacional de les fruites i verdures, demana incorporar noves hortalisses i maneres diferents de cuinar-les en el nostre dia a dia.
Els bunyols de calçots poden suposar un segon plat molt complet, ja que a més del contingut en verdura dels propis calçots, la llet, els ous i la farina (sobretot si és de cigrons), suposen una aportació proteica ben interessant. Es poden acompanyar els bunyols amb una bona amanida o bé amb unes carxofes al forn, aprofitant la cocció dels calçots.