• Inici
  • Conducta del bon metge de família

Conducta del bon metge de família

Grup d’Ètica. CAMFiC

metge_familiaL’any 2005 l’assemblea de socis de la CAMFiC va aprovar els valors que han de guiar la pràctica del bon metge de família. Aquest valors van ser desenvolupats pel Grup d’Ètica de la CAMFiC després d’un llarg procés de participació i reflexió. Des d’aleshores, els socis s’hi poden adherir, mostrant així el seu compromís professional amb la ciutadania. Alguns metges de família exposen aquests valors a la seva consulta, com a mostra del seu compromís amb la població a la qual atenen.

Aquest compromís no substitueix ni desplaça el Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que segueix essent el referent deontològic de la nostra pràctica.

Tanmateix, l’expressió d’un valor acaba sent una paraula i, tot i que cadascun dels set valors que configuren el nostre compromís incorpora una definició dirigida a clarificar quin significat li donem a la paraula, la complexitat de la nostra pràctica ens demana fer un pas més per aprofundir i concretar quines són les conductes desitjades, derivades del respecte als nostres valors.

La definició d’aquestes conductes desitjades han de servir per guiar la pràctica reflexiva dels metges de família i són les que, en definitiva, han de tenir un impacte favorable sobre l’atenció que reben els nostres pacients.

Ens proposem, seguint el model del Good Medical Practice del General Medical Council britànic, construir un Codi de Bones Pràctiques del Metge de Família per ajudar als socis de la CAMFiC a desenvolupar, mantenir i incorporar conductes assistencials, docents i investigadores que estiguin alineades amb els valors definits en el nostre compromís com a metges/sses de família.

Portem més de dos anys de reflexió per elaborar l’esborrany sobre el que actualment estem treballant. Hem consultat amb més de 50 professionals (per correu-e o presencialment) i anem incorporant moltes de les seves propostes. Preveiem disposar d’una nova versió en pocs mesos. Aquesta nova versió del document serà sotmesa a la valoració de tots els socis de la camfic.

Les conductes que formen part d’aquest document són conductes ideals. Són conductes que mai serem capaços de dur a terme en la seva totalitat. Ens marquen, com un far, la direcció cap a la que volem caminar, encara que les nostres limitacions personals, professionals o d’entorn ens hi posin entrebancs.

La participació en el projecte i la seva difusió entre els socis de la camfic i a les xarxes socials, ha generat una bella presentació  (l’autora és la Teresa Mateu i a finals de maig porta més de 1.600 visualitzacions). En ella es mostra, de forma més visual, algunes de les conductes que proposa el document.

Data d'actualització:  25.06.2018