Ingredients per a 2-3 persones
- 1 manat d’espinacs tendres
- 4 fulles d’enciam fulla de roure
- ½ ceba vermella
- ½ cogombre (si no és temporada, s’hi poden posar raves)
- 12 tomàquets cirerol (si no és temporada, s’hi pot posar pastanaga)
- 200 g de formatge de cabra
- Un grapat de nous
- Un grapat d’avellanes
- Un grapat de panses
- 1 cullera sopera de vinagre de xerès
- 1 cullerada sopera de mel
- 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
- Pebre negre i sal iodada
Per al guarniment:
- 2 pebrots
- 2 albergínies
- 2 cebes
- 1 carabassó
- 2 tomàquets
- 1 o 2 arengades (també poden ser filets de sardina fresca)
- Oli d'oliva verge, julivert, pebre negre.
Elaboració
- Renteu bé les fulles d’espinacs i d’enciam i escorreu-les. Trossegeu les fulles més grosses.
- Peleu i talleu la ceba a juliana.
- Renteu i talleu el cogombre a rodanxes (o els raves).
- Renteu i talleu els tomàquets per la meitat (o la pastanaga a rodanxes).
- Trossegeu el formatge de cabra.
- Barregeu els espinacs amb l’enciam i la resta de les verdures.
- Repartiu l’amanida en 2 o 3 plats i per sobre poseu-hi les panses, el cogombre (o els raves), el tomàquet (o la pastanaga), la ceba i el formatge de cabra.
- Amaniu-ho amb la vinagreta de mel i la fruita seca torrada i trossejada.
Per a la vinagreta:
- Torreu les avellanes i les nous al forn a 180 °C durant 10 minuts i deixeu-les refredar. També podeu comprar avellanes ja torrades.
- En un bol, poseu l’oli d’oliva verge, el vinagre de xerès, la mel, el pebre i la sal si es desitja.
- Bateu-ho fins a aconseguir una emulsió.
- Afegiu-hi les nous i avellanes, lleugerament trossejades i barregeu-ho bé.
Comentari dietètic
Aquesta amanida d’espinacs és una recepta original, ja que habitualment es consumeixen cuits. Tanmateix, com altres verdures de fulla verda tendres, també es poden menjar frescos i crus. D’aquesta manera, conserven millor les seves propietats i aporten substàncies protectores per a la salut. L’amanida pot ser un entrant o un acompanyament.
Recepta adaptada de: cuina.cat