INGREDIENTS PER A DUES-TRES PERSONES
- ½ manat de bledes
- 4 fulles de bledes vermelles
- 4 fulles d’enciam fulla de roure
- ½ ceba vermella
- ½ cogombre (si no és temporada, s’hi poden posar raves)
- 12 tomàquets cirerol (si no és temporada, s’hi pot posar pastanaga)
- 200 g de formatge de cabra
- Un grapat de nous
- Un grapat d’avellanes
- Un grapat de panses
- 1 cullera sopera de vinagre de xerès
- 1 cs de mel
- 4 cs d’oli d’oliva verge
- Pebre negre i sal iodada
ELABORACIÓ
- Renteu bé les fulles de bleda i d’enciam amb aigua i escorreu-les. Trossegeu les fulles més grosses.
- Peleu la ceba i talleu-la a la juliana.
- Renteu el cogombre (o els raves) i talleu-lo a rodanxes.
- Renteu els tomàquets i talleu-los per la meitat (o la pastanaga a rodanxes).
- Trossegeu el formatge de cabra.
- Per a la vinagreta: torreu les avellanes i les nous al forn, a 180 °C, 10 min. Deixeu-les refredar. També es poden comprar avellanes torrades.
- Poseu en un bol l’oli d’oliva verge, el vinagre de xerès i la mel. Bateu els ingredients fins a aconseguir una emulsió. Afegiu-hi les nous i avellanes (podeu trossejar-les una mica), salpebreu-ho i barregeu-ho bé.
- Barregeu les bledes amb l’enciam i la resta de les verdures. Repartiu-ho en 2-3 plats i per sobre poseu-hi les panses, el cogombre (o els raves), el tomàquet (o la pastanaga), la ceba i els trossos de formatge de cabra.
- Acabeu amanint-ho amb la vinagreta de fruita seca i mel.
COMENTARI DIETÈTIC
Aquesta amanida de bledes és una recepta original, ja que habitualment les bledes se solen menjar cuites. Tanmateix, com moltes verdures de fulla verda tendres, també es poden consumir fresques i crues, i suposen una bona aportació de minerals, vitamines i substàncies protectores per a la salut. L’amanida pot ser un entrant, que caldrà complementar amb un primer i/o segon plat que aporti farinacis (pa, pasta, arròs, patata, etc.) o llegums. L’aportació proteica està garantida pel formatge i la fruita seca.
Recepta adaptada de: cuina.cat
Data d'actualització:
17.05.2021