• Inici
  • Del 22 al 29 de novembre de 2021. Setmana Europea de les proves del VIH-Hepatitis Víriques. Edició Tardor

Del 22 al 29 de novembre de 2021. Setmana Europea de les proves del VIH-Hepatitis Víriques. Edició Tardor

Cartell de l'edició de la tardor Setmana Europea de les Proves del VIH-Hepatitis

La setmana del 22 al 29 de novembre de 2021, se celebra l’edició de tardor de la Setmana Europea de la Prova del VIH i les Hepatitis,  amb l’objectiu de promoure la detecció precoç d’aquestes malalties i d’incentivar la realització d’aquestes proves.

Fer-se les proves permet conèixer al més aviat possible si s’està infectat i, d’aquesta manera, poder beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió.

La prova del VIH

Les proves es poden sol·licitar durant tot l'any i de forma confidencial, voluntària i gratuïta al metge o metgessa de capçalera. També es poden demanar a la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual del CAP Drassanes de Barcelona, que compta amb el programa Drassanes Exprés, un circuit de diagnòstic ràpid –resultats en menys de tres hores– i accés precoç al tractament en les 72 hores següents.

D'altra banda, és possible realitzar-se un test ràpid de detecció de la infecció pel VIH, que permet saber-ne el resultat en 20 minuts, a diferents ONG d’ajuda a la prevenció d'aquesta malaltia i a diverses farmàcies acreditades distribuïdes per tot Catalunya.

En el moment de fer-se la prova als llocs autoritzats, l’usuari pot resoldre qualsevol dubte i rebre suport i orientació amb totes les garanties de confidencialitat del resultat. 

La prova, a més, també se la pot fer un/a mateix/a a casa mitjançant un autotest, que es pot adquirir a les farmàcies (presencialment o per internet sempre que estiguin legalment autoritzades per a la venda de medicaments i productes sanitaris a distància) sense prescripció mèdica. 

A l'hora de fer-se les proves i per garantir que el resultat negatiu és fiable, cal respectar el període finestra, que és el termini de temps que cal deixar passar des de la darrera relació de risc fins a la realització del test. Aquest període varia en funció del tipus de prova i, en el cas del test de detecció ràpida i de l'autotest, és de tres mesos. També cal tenir en compte que tant la prova de detecció ràpida com l'autotest no són proves diagnòstiques per si mateixes: si el resultat és positiu, cal confirmar-lo amb una prova de laboratori. 

Per a més informació es pot trucar al 061 Salut Respon o al telèfon d’informació de la sida 900 212 222.

Les proves de les hepatitis víriques

L'hepatitis B i l'hepatitis C són malalties infeccioses produïdes per virus que es poden contraure pel contacte amb la sang d'una persona infectada, ja sigui mitjançant l'ús compartit d'objectes d'higiene personal o de xeringues i altres instruments, o a partir d'altres fluids corporals, com ara el semen, a través de relacions sexuals no protegides. En el cas de l'hepatitis C, tot i que la transmissió sexual és infreqüent entre les persones infectades únicament per aquest virus, la probabilitat de contagi per aquesta via augmenta entre les persones que també estan infectades pel VIH. 

En molts casos, les hepatitis víriques no presenten símptomes i això fa que passin inadvertides. Per això és important detectar-les a temps mitjançant una anàlisi de sang. Davant la sospita d'infecció o de qualsevol dubte, cal consultar el metge o metgessa. 

Data d'actualització:  12.11.2021