Lasanya morada

Logotip Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021

INGREDIENTS PER A QUATRE PERSONES

  • 12 fulls de pasta de lasanya
  • 1 col llombarda
  • 1 ceba grossa
  • 4 grans d’all
  • 1 kg de tomàquets madurs (tomàquet triturat en conserva, si no és temporada de tomàquet)
  • 50 g de formatge ratllat
  • 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
  • 1 pessic de nou moscada
  • 1 pessic de comí mòlt
  • pebre i sal iodada

 

ELABORACIÓ

  1. Es posa a coure la pasta amb aigua abundant, bullent i salada. Quan és cuita, es retira, s’escorre i s’estén damunt d’un drap net.
  2. Es tallen els tomàquets a trossos petits (o s’utilitza  el tomàquet triturat) i es posen a coure en un cassó amb 2 cullerades soperes d’oli (i una mica de sal, si es vol). Passats uns 20 minuts, es retira del foc i es passa pel passapuré, per obtenir una salsa de tomàquet homogènia.
  3. En una cassola se sofregeix la ceba pelada i tallada fina amb l’oli durant uns 5 minuts.
  4. S’hi afegeix la col neta i tallada fina i els alls pelats i picats.
  5. Es condimenta amb pebre, comí i nou moscada, i es cou fins que la col sigui tova, durant uns 15-20 minuts.
  6. S’unta una plata que pugui anar al forn amb oli, i s’hi col·loca una base de làmines de pasta, al damunt una capa amb el farcit de col, i s’alternen capes fins que s’acaba amb una de pasta.
  7. Es cobreix tot amb la salsa de tomàquet i, al damunt, s’hi posa el formatge ratllat.
  8. Es gratina al forn fins que s’enrosseixi.


COMENTARI DIETÈTIC

Aquest plat pot esdevenir un primer plat molt elegant. Aporta una bona ració d’hortalisses i les espècies li confereixen un toc mediterrani interessant.

Si es vol que el plat no incorpori cap aliment d’origen animal, es pot substituir el formatge ratllat per pa ratllat o ametlles picades. També es pot utilitzar el formatge i/o un bon grapat d’ametlles picades per al gratinat, aportant, d’aquesta manera, un valor proteic, que farà que la preparació no requereixi de segon plat. Es pot acompanyar amb una bona amanida i fruita fresca de postres.

 

Data d'actualització:  08.03.2020