La hipertensió arterial és una condició que consisteix a tenir la pressió arterial elevada de forma sostinguda. La pressió arterial és la força que fa la sang a les parets de les artèries. Té dos components:
- Pressió arterial sistòlica. Correspon al valor màxim de la pressió arterial quan el cor es contrau en bategar (sístole).
- Pressió arterial diastòlica. Correspon al valor mínim de la pressió arterial quan el cor es troba en repòs, entre batecs cardíacs (diàstole).
Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140 mm Hg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90 mm Hg. Els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia.
La hipertensió arterial és una malaltia crònica que pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries i que incrementa el risc de patir malalties de l’aparell circulatori, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també fàcil de detectar i amb un tractament eficaç i senzill.
Es tracta d’un dels trastorns més freqüents en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de mort. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1.130 milions de persones pateixen hipertensió arterial arreu del món. Al nostre territori, els resultats de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2020 revelen que la pressió alta afecta el 24,7% de la població de 15 anys o més, de manera que esdevé el principal problema de salut de les persones que es troben en aquest segment d'edat, juntament amb el colesterol elevat.
Alhora, la hipertensió arterial és el factor de risc cardiovascular més comú en les persones majors de 64 anys, amb percentatges més elevats en el cas de les dones. Pel que fa a les persones menors de 64 anys, la hipertensió és el factor de risc cardiovascular més freqüent després del tabaquisme, amb percentatges més elevats en el cas dels homes.
Destaquem
- No juguis amb la hipertensió: pren la medicació (Obre en una nova finestra)
- Consells per als pacients i per a la persona que els cuida (Obre en una nova finestra)
- Fulls per a pacients – Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) (Obre en una nova finestra)
- 17 de maig, Dia Mundial de la Hipertensió
- 14 de març, Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular
Causes
No es coneixen les causes de la hipertensió en la majoria de casos, però sí alguns factors que es relacionen amb el seu desenvolupament (vegeu l’apartat Factors de risc).
En certs casos excepcionals, sí existeixen causes específiques per a la hipertensió arterial, com poden ser problemes endocrinològics, malalties renals o de les artèries renals, síndromes d'apnees del son o les hipertensions associades a malalties del sistema nerviós central.
Factors de risc
La pressió arterial tendeix a augmentar amb l'edat i per això la incidència d’hipertensió arterial s’acumula en les franges d’edat més elevades. Alhora, però, les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, amb el colesterol alt, que consumeixen alcohol, que pateixen estrès o que no fan activitat física tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió. Els antecedents familiars també semblen tenir un paper a l’hora de valorar el risc de patir la malaltia.
Símptomes
Les persones amb una hipertensió moderada es troben bé i no tenen símptomes. Tot i això, en alguns casos els símptomes següents poden ser indicatius de tensió alta:
- Mal de cap fort.
- Brunzit o sorolls a les orelles.
- Hemorràgia nasal.
- Fatiga.
- Confusió.
- Dolor al tòrax.
- Canvis en la visió.
Diagnòstic
La mesura de la pressió arterial amb l'esfigmomanòmetre de mercuri és la prova adequada per al diagnòstic de la hipertensió arterial. Per consens s'accepten com a xifres tensionals normals per a la població adulta les inferiors a 140 mmHg i 90 mmHg de sistòlica i diastòlica, respectivament.
Per al diagnòstic d'hipertensió arterial no n'hi ha prou amb una única mesura de la pressió arterial, sinó que les xifres han de ser elevades de manera persistent. Els valors de la tensió varien segons les circumstàncies (esforços, postures, estrès…) i per això cal mesurar-la en diverses visites i seguint certes pautes per evitar trastorns en el resultat.
La determinació de la tensió arterial és una de les proves més freqüents en l’àmbit de l’atenció sanitària i la pot dur a terme qualsevol professional de la salut. Les farmàcies també presten aquest servei i, en alguns casos, ofereixen atenció i seguiment a les persones amb hipertensió arterial diagnosticada.
Tractament
La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant la introducció de canvis en l’estil de vida, com ara el seguiment d’una alimentació equilibrada i baixa en sal o la pràctica regular d’activitat física, i amb un seguiment correcte de la medicació, quan aquesta es prescriu. L'objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions. El mal seguiment de la pauta de medicació implica no tenir un bon control dels valors de tensió i per tant un mal control de la malaltia i els seus riscs.
Segons la Guia per l’abordatge de la Hipertensió arterial a la farmàcia comunitària del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la proporció de pacients amb hipertensió que no segueixen la pauta de medicació adequada se situa al voltant del 30%. Aquest percentatge s’eleva en el cas de pacients que presenten altres malalties, prenen més medicaments o són persones grans.
El fet de trobar-se bé no vol dir que es pugui deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se'n cada dia. Prendre-la exactament, com ha dit el metge o la metgessa, és la millor manera de tenir la pressió a ratlla.
La periodicitat amb què les persones hipertenses s’han de mesurar la pressió arterial és molt variable i es determina en funció de les xifres de pressió arterial, la presència d'altres malalties, etc. En cas d'un bon control, una visita cada 3-6 mesos pot ser suficient. Cal fer una avaluació mèdica anual perquè acudir regularment a mesurar-se la pressió és la millor manera de controlar-se-la i d'evitar complicacions.
Prevenció
Evitar la hipertensió és molt important per prevenir les malalties cardiovasculars. Retardar-la o prevenir-la és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una alimentació equilibrada i baixa en sal, fer activitat física regularment, no fumar i moderar el consum d'alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.
Amb quina periodicitat cal prendre's la pressió arterial?
Es recomana a les persones sanes prendre’s la pressió arterial almenys una vegada cada dos anys. Respectar aquesta periodicitat és especialment important en el cas de les persones de més de seixanta anys, amb altres factors de risc cardiovascular o amb antecedents familiars d’hipertensió arterial.
En cas de tenir diagnosticada la malaltia, caldrà una revisió molt més freqüent, que s’haurà de pactar amb l’equip que en fa seguiment (consulteu el bloc de Tractament).
Recursos per a professionals
-
Urgència hipertensiva i tractament, 2021 (Obre en una nova finestra)
Recomanació Essencial