• Inici
 • Hipertensió arterial

Hipertensió arterial

Es té hipertensió arterial quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada de manera continuada, i augmenta la pressió contra les parets. És per això que la hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries.

La hipertensió arterial incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.

A Catalunya, almenys una de cada quatre persones adultes és hipertensa. El fet que moltes persones tinguin hipertensió i, per tant, un excés de risc de patir malalties cardiovasculars, fa que aquesta malaltia tingui un impacte molt gran en la salut cardiovascular de la població. Aquest fet és comú a tots els països occidentals.

És una de les malalties més abundants en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de morbimortalitat. Afecta al voltant del 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l'edat. Els homes solen tenir la pressió arterial més alta que les dones fins als 50 anys. A partir d'aquesta edat, coincidint amb l'edat de la menopausa, passa el contrari.

Font: Institut Català de la Salut. Departament de Salut 

Causes

No es coneixen les causes de la hipertensió, però hi ha alguns factors que s'hi relacionen. Les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, que consumeixen molt d'alcohol, que pateixen estrès o que no fan exercici tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d'hipertensió a la família.

De tota manera, qualsevol persona de qualsevol edat pot desenvolupar hipertensió.

Símptomes

Les persones amb una hipertensió moderada es troben bé i no tenen símptomes. Tot i això, en alguns casos els símptomes següents poden ser indicatius de tensió alta:

 • Mal de cap fort.
 • Brunzit o sorolls a les orelles.
 • Hemorràgia nasal.
 • Fatiga.
 • Confusió.
 • Dolor al tòrax.
 • Canvis en la visió.

Diagnòstic

Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140 mm Hg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90 mm Hg. Els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia. En cas de tenir diabetis, les xifres de control han de ser més baixes (per sota de 130/85 mm Hg).

Per ser diagnosticat d'hipertensió arterial no n'hi ha prou amb una única mesura de la pressió arterial. La tensió varia segons les circumstàncies (esforços, postures, estrès…) i per això cal mesurar-la en diverses visites. Per al diagnòstic d'hipertensió arterial la pressió arterial ha de ser elevada de manera persistent.

Les persones hipertenses s'han de mesurar la pressió arterial cada tres o sis mesos i fer-se una avaluació mèdica anualment per seguir un bon control. Els professionals de la salut poden ajudar molt en la detecció i el control de la hipertensió i, en l'àmbit de l'atenció primària, es pot assolir el control d'aquest factor de risc.

Tractament

La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant un tractament higienicodietètic i, quan convé, amb fàrmacs. L'objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions.

Només un mateix pot controlar la seva tensió arterial. Fer-ho és fàcil i important. Si es porta una vida saludable i es pren la medicació, el benestar augmenta i la qualitat de vida millora.

Set recomanacions senzilles per controlar la pressió i augmentar la qualitat de vida:

 • Els metges, els millors consellers

Saben perfectament què cal fer. Seguiu estrictament les seves indicacions. No us quedeu amb dubtes. Feu-los tantes preguntes com vulgueu. Us diran què heu de fer i com es pot tenir la pressió a ratlla.

 • Com menys sal, més salut

Els aliments ja contenen totes les sals necessàries per a la salut. Per tant, cal que no n'afegiu en cuinar i que no poseu el saler a taula. També cal evitar els menjars preparats que en tinguin molta, com per exemple els embotits, les conserves o els aliments precuinats. Acostumar-s'hi és fàcil i els avantatges són molt grans.

 • Traieu-vos un bon pes de sobre

A cada edat i alçada li correspon un pes adequat. Si teniu excés de pes, feu una dieta amb poques calories. Aprimeu-vos de mica en mica, i fugiu de règims miraculosos. Us trobareu millor i la pressió també millorarà.

 • Guanyeu el vostre campionat particular

Passejar una estona cada dia i, fins i tot, practicar algun tipus d'exercici físic adequat a la vostra edat us farà estar més àgils i sentir-vos millor. Millorareu en vitalitat i guanyareu el campionat de la vostra salut.

 • Brindeu a la vostra salut de debò

Una mica de vi o de cervesa en els àpats no us perjudicarà, però intenteu reduir al màxim el consum d'alcohol. A partir d'avui, procureu beure begudes no alcohòliques. Aquest sí que serà un brindis a la vostra salut.

 • Aire pur a qualsevol hora

Feu que, a partir d'ara, els pulmons tinguin sempre aire pur. Molta gent ha aconseguit deixar de fumar. Segur que també podeu fer-ho. És qüestió de proposar-s'ho i —si ho creieu convenient— de comptar amb l'ajuda d'algun programa de deshabituació. Parleu-ne amb el vostre metge.

 • Medicació al peu de la lletra

El fet que us trobeu bé no vol dir que pugueu deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se'n cada dia. Prendre-la exactament, com ha dit el metge o la metgessa, és la millor manera de tenir la pressió a ratlla.

 

 

Prevenció

Si es té en compte que la pressió arterial tendeix a augmentar amb l'edat, és molt important controlar la hipertensió per evitar les malalties cardiovasculars. Retardar o prevenir la hipertensió és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, fer esport regularment, no fumar i moderar el consum d'alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.

 

Amb quina periodicitat cal prendre's la pressió arterial?

És molt variable i està en funció de les xifres de pressió arterial, la presència d'altres malalties, etc. En cas d'un bon control, una visita cada 3-6 mesos pot ser suficient. Cal fer una avaluació mèdica a l'any perquè acudir regularment a mesurar-se la pressió és la millor manera de controlar-se-la i d'evitar complicacions.

 

Recursos per a professionals

Els professionals sanitaris han de conscienciar les persones que formen part del grup de risc de la importància de prendre's la tensió arterial regularment com a mesura preventiva.

Formen part d'aquest grup les persones de més de seixanta anys de les quals es desconeguin les xifres de tensió arterial o bé que no s'hagin pres la tensió arterial en els darrers dos anys, com també totes les persones amb altres factors de risc cardiovascular i familiars d'hipertensos coneguts.

A la població sana i asimptomàtica es recomana determinar la pressió arterial amb una periodicitat mínima de dos anys.

La mesura de la pressió arterial amb l'esfigmomanòmetre de mercuri és la prova adequada per al diagnòstic de la hipertensió arterial. Per consens s'accepten com a xifres tensionals normals per a la població adulta les inferiors a 140 mmHg i 90 mmHg de sistòlica i diastòlica, respectivament.

La determinació de la tensió arterial la pot dur a terme tant el metge o metgessa com la persona diplomada d'infermeria. És aconsellable realitzar-la a tota persona que es visiti per primera vegada. Cal registrar-la sistemàticament a la història clínica. Es recomana al personal d'infermeria encarregar la mesura de la tensió arterial regularment, cosa que en millora clarament la cobertura.

Es considera imprescindible la disponibilitat d'un esfigmomanòmetre de mercuri i dos braçals per a adults (l'estàndard i el d'obesos) a tots els centres d'atenció primària. L'aparell ha d'estar convenientment revisat i calibrat. També és necessari el coneixement precís de la tècnica auscultatòria de mesura de la tensió arterial per evitar possibles errors diagnòstics i biaixos.

Cal recordar que per al diagnòstic de la hipertensió arterial es requereixen almenys tres determinacions de pressió arterial efectuades en dues visites successives, preferiblement amb set dies de separació entre elles.

Hi ha evidències abundants sobre l'efectivitat del tractament de la HTA en la reducció de la morbimortalitat cardiovascular. Tots els fàrmacs antihipertensius tenen una eficàcia i seguretat similars, i les diferències dels resultats entre els diferents assaigs s'expliquen, en la major part, per les diferències en els gradients de pressió arterial. Una metanàlisi de nou assaigs clínics amb antihipertensius va trobar que els antihipertensius clàssics continuen tenint un benefici similar als fàrmacs nous quant a la protecció global cardiovascular, i que un bon control de la pressió arterial continua sent el factor més important en la reducció de la morbimortalitat cardiovascular.

Informació relacionada

 • Mesures del Mes de Maig de la pressió arterial 2019 (MMM19)
 • Guia de pràctica clínica. Hipertensió arterial

  Document d'ajut als professionals sanitaris per a l'abordatge de la hipertensió com un dels factors de risc de malalties cardiovasculars. Inclou les darreres aportacions científiques i recomanacions assistencials.

 • Hipertensió arterial. Material docent

  Aquest material facilita l'adquisició de competències clíniques que han de caracteritzar el desenvolupament professional dels metges i metgesses d'atenció primària.

 • Pla director de les malalties de l’aparell circulatori

  El Pla director de malalties de l'aparell circulatori és l'instrument d'informació, d'estudi i de proposta mitjançant el qual el Departament de Salut determina les línies directrius per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les actuacions que cal desenvolupar en l'àmbit de la promoció de la salut de les malalties de l'aparell circulatori (malalties cardiovasculars i vasculars cerebrals), la prevenció, el tractament i la rehabilitació, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels afectats.

Data d'actualització:  18.07.2017