• Inici
  • 31 de maig. Dia Mundial sense Tabac

31 de maig. Dia Mundial sense Tabac

Tres joves xerren asseguts en unes escales del carrer

El Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de 1988, aconsegueix centrar l'atenció general sobre el principal problema que representa el consum de tabac per a la salut pública. Alhora, propicia actuacions concretes que es consoliden i s'integren en el conjunt d'estratègies per a la prevenció i el control del tabaquisme. Any rere any, s'observa un efecte multiplicador i sinèrgic en les diferents administracions, entitats, organitzacions, col·lectius i agents socials interessats en un problema de salut tan important i que afecta tota la ciutadania.

Aquest esdeveniment anual, que se celebra el 31 de maig, pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món. La jornada també pretén fer difusió de les pràctiques comercials de les empreses tabaqueres i de les iniciatives que coordina l'OMS per lluitar contra l'epidèmia del tabaquisme, així com donar a conèixer tot el que les persones poden fer per reivindicar el seu dret a la salut i a una vida sana.

Un altre dels objectius d'aquesta celebració és protegir les generacions futures del consum de tabac, que actualment mata quasi sis milions de persones arreu del món, més de sis-centes mil de les quals són fumadores passives.

Edició 2021: Comprometeu-vos a deixar de fumar

Enguany, la jornada té com a objectiu donar suport a 100 milions de persones de tot el món en el seu intent de deixar el tabac mitjançant diverses iniciatives i solucions digitals. Ajudarà a crear entorns més saludables que propiciïn deixar de fumar mitjançant:

  • La defensa de polítiques fortes de cessació del consum de tabac.
  • La promoció d’un major accés als serveis de cessació.
  • La sensibilització sobre les tàctiques de la indústria del tabac.
  • La capacitació dels consumidors de tabac perquè intentin, amb èxit, deixar de fumar mitjançant les iniciatives "Deixar i guanyar", com ara:
    • Florencia, una assessora-robot digital basada en la intel·ligència artificial, que ajuda les persones a desenvolupar un pla personalitzat per deixar de fumar i les guia a les aplicacions mòbils disponibles i a les línies de sortida gratuïtes dels seus països.
    • Una aplicació que, via WhatsApp, envia missatges gratuïts sobre com deixar de fumar directament als telèfons mòbils dels usuaris de tabac registrats.

Deixar de fumar té beneficis per a la salut immediats i de llarg termini. Després de només 20 minuts de deixar de fumar, la freqüència cardíaca disminueix. En un termini de 12 hores, el nivell de monòxid de carboni a la sang es normalitza. En un termini de 2 a 12 setmanes, la circulació millora i la funció pulmonar augmenta. Passats 1-9 mesos, la tos i la falta d’aire disminueixen. En un termini de 5 a 15 anys, el risc d’ictus es redueix al d’un no fumador. Després de 10 anys, la taxa de mortalitat per càncer de pulmó és aproximadament la meitat que la d’un fumador. I passats 15 anys, el risc de malalties del cor és el d’un no fumador.

 

Data d'actualització:  18.05.2021