• Inici
  • Coques amb tomàquet, sardines i mató

Coques amb tomàquet, sardines i mató

Bàner logo AIFV

Ingredients (per a 4 persones)

Per a les quatre coques

  • 200 g de farina
  • 65 ml d’aigua
  • 5 cullerades soperes (50 ml) d’oli d’oliva verge
  • Sal iodada

coca de mato2Per al guarniment:

  • 200 g de mató
  • 4 sardines fresques
  • 1 tomàquet
  • Enciam
  • Oli d’oliva verge
  • Sal iodada

Preparació:

Per fer les coques:

Es barregen tots els ingredients fins a integrar tot el conjunt i aconseguir una massa homogènia. S’estiren amb un corró, es tallen 4 porcions individuals (rectangles de 15x10 cm aproximadament) i s’enfornen a 180ºC durant 20 minuts. Es deixen refredar.

Per guarnir les coques:

  1. Es filetegen i desespinen les sardines. Es reserven.
  2. Es bat el mató amb un raig d’oli i, si es vol, s’hi afegeix un punt de sal.
  3. S’unten les coques amb una mica de mató, i a sobre s’hi posen dos filets de sardina.
  4. Es fileteja el tomàquet tan prim com sigui possible. Es posen un parell de talls de tomàquet sobre les sardines.
  5. S’enforna a 180ºC durant deu minuts, només perquè es coguin les sardines i el tomàquet.
  6. Fora del forn, amb la crema de mató dins una mànega, es decora amb uns punts  la superfície de la coca.
  7. Es guarneix el plat amb una mica d’enciam.

Nota: en temporada de cireres, es pot decorar amb trossets de cireres espinyolades. A l’estiu, es pot utilitzar préssec, i en altres èpoques es poden seleccionar altres fruites de temporada.

Comentari dietètic

Aquesta variació de la coca de recapte tradicional és una proposta més subtil i original amb productes d’estiu. Pot formar part d’un aperitiu, d’un primer plat o fins i tot d’un segon plat. Gràcies a la diversitat d’ingredients, resulta una proposta completa, tot i que en petita quantitat, per tant suau i molt gustosa.

El menú es pot completar amb  una crema freda de tomàquet amb rostes i ou dur per exemple. Per a les postres, us proposem una macedònia de préssec amb menta.

 

Adaptat d’Ada Parellada. Restaurant Semproniana de Barcelona

 

 

Data d'actualització:  16.08.2021