• Inici
  • Coca de recapte amb arengada

Coca de recapte amb arengada

Bàner logo AIFV

Ingredients (per a 4 persones)

Per fer la massa:

  • 1/2 kg de farina de blat (preferiblement integral)
  • 50 g de llevat
  • Aigua
  • 2 rovells d'ou
  • Oli d'oliva verge i sal iodada

Per al guarniment:

  • 2 pebrots
  • 2 albergínies
  • 2 cebes
  • 1 carbassó
  • 2 tomàquets
  • 1 o 2 arengades (també poden ser filets de sardina fresca)
  • Oli d'oliva verge, julivert, pebre negre.

Preparació:

  1. Netejar els pebrots, les albergínies, el carbassó i pelar les cebes, per posar-les a escalivar al forn durant 45 minuts o 1 hora, aproximadament.
  2. Un cop cuites les hortalisses, treure-les del forn i deixar-les refredar.
  3. Preparar la massa per a la coca: agafar la farina i posar-la en un bol gran.
  4. Posar la farina fent un forat al centre del bol, com si fos un volcà.
  5. Tirar-hi el llevat per sobre, els rovells d'ou al centre i una mica d'aigua, i remenar-ho, afegint-hi més aigua si cal.
  6. Un cop feta la pasta per a la massa, estendre-la en el marbre net i treballar-la amb les mans i una miqueta d'oli d'oliva, i deixar-la reposar uns 10 minuts a la nevera.
  7. Mentrestant, agafar les verdures ja fredes, pelar-les, tallar-les a tires i tallar el tomàquet a rodanxes. Reservar-ho tot a la nevera.
  8. Treure la massa de coca de la nevera i tornar-la a treballar, aplanar-la amb un corró i posar-la en una safata de forn.
  9. Amanir-la amb una mica d'oli d'oliva verge, posar-hi el tomàquet cru, les verdures a tires i, si s'escau, les arengades tallades a trossos.
  10. Finalment, posar-ho al forn amb un raig d'oli d'oliva verge a 190°C durant uns 25-30 minuts.

 

Comentari dietètic

La coca de recapte és una de les receptes tradicionals més conegudes de la cultura gastronòmica catalana, en especial de la zona de Lleida, i té moltes variants. És un plat molt complet, ja que inclou els tres grups bàsics d’aliments que es recomana que estiguin presents en els àpats principals: hortalisses, farinacis (la massa) i proteics, en menor proporció. Les coques de recapte són molt típiques amb arengades, però també amb  sardines, o amb llonganissa. La coca és una preparació de base que admet múltiples ingredients, semblant a la “pizza” però sense afegir formatge.

Per tal de proposar un menú equilibrat, es pot afegir un entrant que completi l’aportació d’hortalisses i d’aliments proteics, com per exemple una amanida amb tonyina o ou dur, un empedrat de llegums, o un gaspatxo amb ou dur ratllat. Per postres, s’aconsella escollir qualsevol de les múltiples varietats de fruita d’estiu que hi ha disponibles durant la temporada.

Data d'actualització:  26.07.2021