Ingredients (per a 4 persones)
Per fer la massa:
- 1/2 kg de farina de blat (preferiblement integral)
- 50 g de llevat
- Aigua
- 2 rovells d'ou
- Oli d'oliva verge i sal iodada
Per al guarniment:
- 2 pebrots
- 2 albergínies
- 2 cebes
- 1 carabassó
- 2 tomàquets
- 1 o 2 arengades (també poden ser filets de sardina fresca)
- Oli d'oliva verge, julivert, pebre negre.
Elaboració:
- Netegeu els pebrots, les albergínies, el carabassó i peleu les cebes, per posar-les a escalivar al forn durant 45 minuts o 1 hora, aproximadament.
- Un cop cuites les hortalisses, deixeu-les refredar fora del forn.
- A continuació preparareu la massa per a la coca. Poseu la farina en un bol gran.
- Feu un forat al centre del bol (com si fos un volcà) i afegiu-hi el llevat, els rovells d'ou i una mica d'aigua, remeneu-ho, afegint-hi més aigua si cal.
- Un cop feta la massa, esteneu-la en el marbre net i treballeu-la amb les mans i una miqueta d'oli d'oliva. Després deixeu-la reposar uns 10 minuts a la nevera.
- Mentrestant, peleu les verdures fredes, talleu-les a tires i talleu el tomàquet a rodanxes. Reserveu-ho tot a la nevera.
- Traieu la massa de la coca de la nevera i torneu-la a treballar, aplaneu-la amb un corró i poseu-la en una safata de forn.
- Unteu-la amb una mica d'oli d'oliva verge, poseu-hi el tomàquet cru, les verdures a tires i, si s'escau, les arengades tallades a trossos.
- Finalment, poseu-ho al forn amb un raig d'oli d'oliva verge a 190 °C durant uns 25-30 minuts.
Comentari dietètic
La coca de recapte és una de les receptes més tradicionals de la cuina catalana, especialment a la zona de Lleida, de la que se’n poden trobar moltes variants. És un clar exemple de “cuina d’aprofitament i de temporada”; és a dir, a l’estiu, quan hi ha una gran producció de tomàquets, pebrots i albergínies, se’n fan conserves i preparacions molt diverses com cremes fredes, empedrats, gaspatxos i coques salades. Totes aquestes preparacions incorporen una gran quantitat d’hortalisses, llegums i, algunes, a més, petites quantitats de peix, carn o ou, amb l’oli d’oliva verge com a greix d’amaniment.
La coca de recapte, pot ser un plat fred molt complet, acompanyat d’una sopa de tomàquet, de meló o d’una bona amanida.