Aquesta jornada, impulsada l'any 2011 per l'Assemblea General de les Nacions Unides, se celebra per conscienciar la població mundial de la necessitat de garantir els drets, la inclusió i el benestar de les persones que pateixen síndrome de Down. L'esdeveniment té lloc el dia 21 del tercer mes de l'any, en referència a la causa d'aquesta alteració genètica: el fet d'haver rebut tres cromosomes del parell 21. L'herència d'aquest material genètic addicional provoca que la sindrome també es conegui com a trisomia 21.
La síndrome de Down és el trastorn genètic més comú i la causa principal de discapacitat intel·lectual. Les persones afectades presenten unes característiques físiques comunes, retard en el desenvolupament físic, mental i social, i problemes de salut associats, com ara cardíacs, digestius o visuals.
Els infants afectats poden aprendre, adquirir habilitats, adaptar-se socialment, anar a escoles convencionals, treballar i, fins i tot, independitzar-se durant l'etapa adulta, amb el suport i l'estimulació adequats. Aquest tipus de teràpia s'anomena atenció precoç i inclou intervencions multidisciplinàries, com ara logopèdia per millorar les habilitats lingüístiques, teràpia ocupacional per promoure una alimentació saludable i fomentar l'autocura, i educació especial per potenciar la capacitat d'aprenentatge.
Més informació