
Del 26 de setembre al 3 d’octubre arriba una nova edició, la catorzena, de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC), la campanya anual de la FECEC Junts contra el Càncer, dedicada a fomentar estils de vida saludables per a prevenir el risc de patir la malaltia. Enguany, l’eix central del “Menja sa i mou-te 2025” (lema de la campanya) és l’elaboració de menús saludables per a totes les butxaques.
Per ajudar a totes les persones a preparar plats i menús saludables, la FECEC Junts contra el Càncer ofereix, amb la col·laboració de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i el Departament de Salut, algunes recomanacions:
- Abans de fer la compra, planifiqueu els àpats. És convenient fer una llista amb els aliments que ja teniu a casa. Això us farà comprar només el que necessiteu.
- Compareu els diferents preus i aprofiteu les ofertes. D’aquesta manera, no us gastareu més diners del compte.
- Compreu fruites i verdures de temporada i proximitat.
- Opteu per aliments a granel, solen ser més barats.
- Refrigereu o congeleu aquells aliments que no consumireu immediatament. Amb aquests aliments, podreu preparar les bases de plats que elaborareu posteriorment.
- En cuinar, ajusteu la mida de les racions per evitar que sobri menjar preparat.
- Els aliments precuinats i llestos per consumir sense cuinar solen ser més cars i menys saludables.
- Hi ha aliments saludables i assequibles durant tot l’any: els llegums, els ous, les fruites seques, el peix (el congelat sol estar més bé de preu i hi ha varietats com el verat, la sardina i la maire que són molt assequibles).