Aquesta jornada, promoguda per la Confederació d'Organitzacions de Meningitis i la Fundació per a la Investigació de la Meningitis (CoMO i MRF, respectivament, per les seves sigles en anglès), fa una crida a l'acció global per millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia, d'acord amb els objectius definits en el full de ruta mundial de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per vèncer la meningitis d'aquí a 2030.
La meningitis és una malaltia infecciosa greu que afecta el sistema nerviós causada per un bacteri anomenat “meningococ”. Pot presentar-se a qualsevol edat encara que és més freqüent en infants d’entre 1 i 5 anys i en persones grans. Produeix inflamació i irritació de les membranes que cobreixen el cervell i la medul·la espinal, anomenada “meninge”, i es caracteritza per un inici sobtat, amb mal de cap intens, febre de 39 °C a 40 °C, nàusees, vòmits i rigidesa de nuca.
El tractament de la meningitis inclou antibiòtics que s'administren per via intravenosa en un centre hospitalari. La majoria de casos evolucionen favorablement però, en alguns, la malaltia pot produir complicacions greus, infecció generalitzada i fins i tot la mort. Les mesures per prevenir-la es basen en la vacunació i en la prescripció d'antibiòtics quan s’ha tingut un contacte estret amb una persona infectada.
Més informació