El Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió se celebra cada any amb l’objectiu de millorar el reconeixement social d’aquesta malaltia que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), avui dia afecta el 5% de la població. Tot i ser molt freqüent, les persones que pateixen aquest trastorn encara són víctimes d’una forta estigmatització social que en dificulta el diagnòstic i el tractament.
La depressió es caracteritza per un baix estat d'ànim i per la pèrdua d'interès en activitats que abans es gaudien, o bé de plaer en realitzar-les, durant un període de temps perllongat. Aquests símptomes es poden acompanyar d'altres que provoquen malestar o dificultats per desenvolupar la vida quotidiana. Per tant, és alguna cosa més que sentir tristesa o desesperança de tant en tant.
Les persones afectades poden presentar irritabilitat, cansament o dificultats de concentració, així com trastorns del son o canvis en els hàbits alimentaris. També poden experimentar sentiments d'inutilitat o culpabilitat, i pensaments negatius, com una autocrítica excessiva. En alguns casos, es poden tenir desitjos de mort o ideació suïcida.
La depressió es pot desencadenar per determinades circumstàncies, com ara la mort d'un ésser estimat o la pèrdua del lloc de treball, però de vegades es manifesta sense causa aparent. El tractament varia en funció de cada cas concret, del grau d'intensitat de la malaltia i de les preferències de la persona afectada.
Adquirir uns hàbits saludables, com seguir una alimentació saludable, fer activitat física, no fumar ni beure alcohol i cuidar la qualitat del son, pot ajudar a reduir el risc de patir depressió.
Més informació
-
Salut prioritza la detecció precoç en la lluita contra la depressió
(Obre en una nova finestra)
Nota de premsa Govern.cat
-
Depressió
Canal Salut
-
Tractament farmacològic de la depressió
(Obre en una nova finestra)
Medicaments i farmàcia
-
Tinc una depressió lleu, cal que prengui antidepressius?
(Obre en una nova finestra)
Recomanació Essencial