Aquesta jornada, promoguda per la Federació Internacional d’Espina Bífida i Hidrocefàlia (IF, per les seves sigles en anglès), pretén sensibilitzar la societat envers aquestes dues malalties i defensar, alhora, els drets de les persones afectades.
L’espina bífida és una malformació congènita de la columna vertebral que es produeix durant el primer mes de gestació i que pot causar discapacitats físiques i intel·lectuals. La hidrocefàlia, també anomenada "aigua al cervell", és l’acumulació d’un volum excessiu del líquid cefalorraquidi, que pot comportar danys cerebrals permanents i problemes de desenvolupament físic i mental. En molts casos, la causa de la la hidrocefàlia és l’espina bífida.
La millor manera de prevenir l’espina bífida i la hidrocefàlia associada a aquesta malformació congènita és el consum d’àcid fòlic abans i durant l’embaràs. L’àcid fòlic és una vitamina B comuna essencial per al funcionament del cos humà, especialment en el període de gestació. Es troba en les verdures de fulla verda (enciam, espinacs), carn, fetge i cereals, però el cos l’absorbeix millor quan és sintètic.
Atès que molts embarassos no es planifiquen, convé que totes les dones que es troben en edat fèrtil consumeixin una dieta rica en àcid fòlic. El Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya recomana prendre 0,4 mg d’àcid fòlic al dia (400 μg/dia) des d’almenys un mes previ a la concepció i durant els tres primers mesos de gestació.
Més informació